AktualnoSvet

Rusija in Kitajska zavračata obtožbe o cepilnem oportunizmu

Rusija in Kitajska sta danes zavrnili obtožbe, da poskušata cepiva proti covidu-19 izkoristiti za povečanje svojega vpliva v svetu. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po pogovorih s kitajskim kolegom Wang Yijem zagotovil, da obe državi vodijo samo načela humanosti, ne pa geopolitični interesi.

“Rusija in Kitajska sta zgled odprtosti, sodelovanja in medsebojne pomoči,” je dejal Lavrov po srečanju z Wangom v kitajskem mestu Guilin.

Pri spopadanju s pandemijo novega koronavirusa je po njegovih besedah pomembno, da ga vodi humanost in interes za reševanje življenj, ne pa geopolitični premisleki in komercialni pristopi.

“Vsi, tudi naši zahodni partnerji, ki poskušajo Rusijo in Kitajsko prikazati kot neke vrste oportunista na področju t. i. cepilne diplomacije, bi si morali to absolutno zapomniti,” je dejal Lavrov. “To je povsem skregano z realnostjo”, je dodal.

Wang je zavrnil obtožbe, da se gre Kitajska neke vrste cepilno diplomacijo. Ob tem je nekaterim državam očital, da sebično kopičijo cepivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Naš namen od začetka je, da omogočimo, da čim več ljudi čim prej dobi cepivo,” je poudaril. “Kitajska in Rusija nočeta koristiti samo sami sebi, temveč želita pomagati celemu svetu,” je dodal.

Kitajska, kjer se je novi virus prvič pojavil, s cepivom zalaga številne države, včasih tudi brezplačno. Tudi Rusija številnim državam dobavlja svoje cepivo Sputnik V.

Na Zahodu ju kritiki obtožujejo, da cepiva izkoriščata za povečanje svojega vpliva v svetu. Moskva in Peking pa zahodnim državam očitata, da kupujejo in kopičijo cepivo, pogosto na škodo revnih držav.

Source
STA
Back to top button