Rusija in Kitajska proti novim sankcijam za Severno Korejo zaradi izstreljevanja raket

Rusija in Kitajska sta v četrtek v Varnostnem svetu ZN ustavili ameriška prizadevanja za nove sankcije proti Severni Koreji zaradi nedavnih izstrelitev raket. ZDA so želele uvesti sankcije proti petim uradnikom Severne Koreje, ki sodelujejo v prepovedanem raketnem programu države.

 

 

 

ZDA so že uvedle sankcije proti peterici prejšnji teden, želele pa so, da jih uvedejo tudi Združeni narodi. Ameriško ministrstvo za finance je ugotovilo, da je Choe Myong-hyon v Rusiji in nudi podporo severnokorejski Drugi akademiji naravoslovnih ved (SANS), ki je že pod sankcijami zaradi sodelovanja v raketnem programu.

Sankcije so bile uvedene še proti štirim Severnokorejcem, ki so na Kitajskem, kjer zastopajo podružnice SANS. “Te sankcije uvajamo z razlogom. Države, ki so proti sankcijam, dajejo Severni Koreji proste roke,” je po ruski in kitajski blokadi dejala ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas Greenfield.

Varnostni svet ZN ni bil sposoben sprejeti soglasne izjave z obsodbo severnokorejskega preizkusa hipersonične rakete v začetku meseca. Zaradi tega so ZDA skupaj z Albanijo, Francijo, Irsko, Veliko Britanijo in Japonsko pozvale Pjongjang, naj tega ne dela več.

Severna Koreja je potem opravila novo izstrelitev in v četrtek sta se prej omenjeni šesterici v pozivu k enotnosti Varnostnega sveta v obsodbi dejanj Severne Koreje pridružili še Brazilija in Združeni arabski emirati.

Source
STA
Back to top button