Svet

Romunija in Bolgarija zavračata rusko zahtevo po umiku Natovih enot

Romunija je danes kot nesprejemljivo označila rusko zahtevo po umiku Natovih sil, nameščenih na vzhodnem krilu zavezništva, v okviru varnostnih jamstev za umiritev krize v Ukrajini. “Takšna zahteva ne more biti del pogajanj”, je v sporočilu za javnost zapisalo romunsko zunanje ministrstvo. Ruske zahteve so zavrnili tudi v Sofiji.

 

 

Pred ključnimi pogovori med Rusijo in ZDA v Ženevi je Moskva danes pozvala k umiku tujih sil, strojne opreme in orožja iz držav, ki niso bile članice Nata pred letom 1997, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Med njimi sta tudi Bolgarija in Romunija,” je v izjavi zapisalo rusko zunanje ministrstvo in s tem izpostavilo dve nekdanji članici Varšavskega pakta, ki sta se Natu pridružili leta 2004.

Bukarešta je sporočila, da je navzočnost Nata v zavezniških državah “izključno obrambni odziv na vse bolj agresivno vedenje Rusije v vzhodni bližini, kljub poskusom Nata, da bi se vzpostavil konstruktiven dialog”.

Romunija, ki na svojem ozemlju že gosti približno 1000 ameriških vojakov, je v četrtek sporočila, da je pripravljena sprejeti še dodatne vojake, med drugim francoske.

Medtem je bolgarski premier Kiril Petkov danes v parlamentu dejal, da je Bolgarija suverena država in da se je kot taka že zdavnaj odločila za članstvo v Natu. “O tem, kako organizirati obrambo naše države, odločamo sami in v sodelovanju z našimi partnerji,” je dodal.

“Rusijo pozivamo, naj vztraja pri konstruktivnem dialogu in prispeva k zmanjšanju napetosti, si prizadeva za varno Evropo, kjer ima prednost pravo in se spoštuje vse mednarodne obveznosti,” je še dejal Petkov v svojem nastopu v parlamentu. K temu je po objavi ruskih zahtev glede umika Natovih enot iz Bolgarije pozvala opozicijska desnosredinska stranka GERB. Opozicija je tudi pozvala k zasedanju sveta za nacionalno varnost.

“Ta ruska zahteva zadeva bolgarsko varnost,” je izjavil namestnik predsedujočega stranke GERB Daneil Mitov po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Na podlagi več dvostranskih sporazumov z ZDA, Bolgarija redno gosti do 2500 ameriških vojakov na vajah na vadišču na vzhodu državo, pri čemer lahko ZDA napotijo do 5000 vojakov med rotacijo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button