AktualnoSvet

Republikanci v ameriškem senatu blokirali sprejetje volilne zakonodaje

Demokratski predlog zvezne volilne zakonodaje je v sredo v ameriškem senatu doživel dvojni poraz, najprej zato, ker demokratom ni uspelo premagati enotne republikanske opozicije, nato pa še zaradi dveh demokratskih senatorjev, ki sta z republikanci glasovala proti odpravi možnosti obstrukcije oziroma filibustra za ta zakon.

 

 

Republikanci so v 19 zveznih državah, kjer imajo večino, po volitvah novembra 2020 potrdili nove volilne zakone, ki po trditvah demokratov postavljajo neutemeljene ovire za volilno udeležbo.

Republikance obtožujejo, da želijo zmanjšati volilno udeležbo demokratskih volivcev z zahtevami po ustrezni identifikaciji, omejevanjem volitev po pošti in drugimi ukrepi, kot je prepoved dajanja vode in hrane ljudem, ki čakajo v vrstah pred volišči.

Zaradi tega so v zveznem kongresu pripravili predlog zakona, ki bi te omejitve na državnih ravneh odpravil. Pravila senatnega postopka zahtevajo, da mora večina predlogov dobiti 60 glasov podpore za nadaljevanje razprave in uvrstitev na glasovanje.

V senatu imajo demokrati 50 glasov tako kot tudi republikanci, odločilen glas večine pa v primeru neodločenega izida prispeva podpredsednica ZDA Kamala Harris.

Volilna zakonodaja je dobila 49 glasov podpore, pri čemer je vodja senatne večine Chuck Schumer v pričakovanju poraza glasoval proti lastnemu predlogu, da ga lahko enkrat v prihodnosti spet da na glasovanje.

Schumer je po uspešni obstrukciji republikancev dal na glasovanje predlog o njeni odpravi, ki je po pričakovanju padel z 52 glasovi proti in le 48 glasovi podpore. Demokrata Joe Manchin in Kyrsten Sinema sta glasovala proti odpravi filibustra, kot sta večkrat napovedala.

Predlog volilne zakonodaje bi ZDA približal višjim standardom demokratičnih držav s tem, da bi bile volitve na dela prost dan. V ZDA se voli ob torkih, ko so ljudje v službah, zato volijo le tisti, ki so zelo motivirani, drugim pa se ne zdi vredno čakati po več ur v dolgih vrstah na koncu napornega delovnega dne.

Zakon bi prav tako zagotovil možnost volitev po pošti, kar je bilo priljubljeno med demokrati v času pandemije koronavirusa. Omogočil bi tudi posredovanje pravosodnega ministrstva ZDA v državah, ki bi ovirale volilno udeležbo.

V ZDA so republikanski volivci, čeprav jih je manj, ponavadi bolj motivirani in organizirani, demokrate pa je treba spodbujati k udeležbi. Zadnja desetletja je bilo tako, da so demokrati zmagovali ob večji volilni udeležbi, republikancem pa ustrezajo manjša.

Ker so revnejši volivci in še posebej pripadniki manjšin večinoma demokratski volivci, demokrati v kongresu svoje republikanske kolege zaradi nasprotovanja volilni zakonodaji obtožujejo tudi rasizma.

Republikanci obtožbe zavračajo. Vodja manjšine v senatu Mitch McConnell je demokrate obtožil, da zganjajo histerijo glede volilnih zakonov po državah in skušajo z zveznim zakonom volitve spraviti pod zvezni nadzor, čeprav so volitve in njihova izvedba stvar zveznih držav.

Republikanska senatorka z Aljaske Lisa Murkowski, ki ni proti določenim spremembam in olajšanju dostopa do volitev, je dejala, da je razprava padla na lažno izbiro med tem, ali si hinavec ali rasist. “Res ne potrebujemo ponovitve leta 2020, ko je naš prejšnji predsednik izgubil volitve, nato pa skušal spremeniti izid,” je dejala republikanka.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button