Raziskava: Umetna inteligenca med ključnimi vidiki uspeha podjetij v prihodnje

Najpomembnejše tehnologije za uspeh podjetij v prihodnje bodo prostor v oblaku, umetna inteligenca in internet stvari, je pokazala raziskava, ki jo je med izvršnimi direktorji z vsega sveta opravila družba IBM. Kot največji izziv v naslednjih letih sodelujoči vidijo upravljanje delovne sile na daljavo.

 

Kot so sporočili iz IBM, kjer so raziskavo opravili v okviru svojega Inštituta za poslovno vrednost, izvršni direktorji uspešnih podjetij več kot dvakrat pogosteje od direktorjev manj uspešnih pričakujejo, da se bo uporaba umetne inteligence obrestovala v naslednjih dveh do treh letih.

“Teza IBM je, da so ti voditelji morda boljši od svojih poslovnih kolegov pri uvajanju umetne inteligence v svoje organizacije in da so umetno inteligenco dodatno postavili v središče svojih inteligentnih delovnih tokov za razliko od manj uspešnih kolegov, ki umetno inteligenco uporabljajo le za posamezne ali nepovezane pilotske projekte,” so zapisali.

Kot prednostno nalogo za letošnje leto je večina anketiranih izvršnih direktorjev izpostavila opolnomočenje delovne sile na daljavo. Polovica izvršnih direktorjev uspešnih podjetij je obenem dejala, da bo upravljanje take delovne sile poglavitni vodstveni izziv v prihodnjih letih.

Raziskava je pokazala tudi, da so izvršni direktorji uspešnih podjetij bolj osredotočeni na partnerstva. 63 odstotkov takšnih direktorjev trdi, da so partnerstva postala pomembnejša za zagotavljanje poslovne uspešnosti v primerjavi z okoli polovico njihovih manj uspešnih poslovnih kolegov.

Poleg tega IBM opaža rast pomena ekosistemov, saj mnogi voditelji vedno bolj prepoznavajo prispevek, ki ga lahko njihova podjetja ponudijo pri reševanju medsebojno povezanih globalnih vprašanj, kot so podnebne spremembe.

“Raziskava ugotavlja, da vodilni kadri po vsem svetu poenoteno izpostavljajo napredne tehnologije, kot so internet stvari, hibridni oblak, umetna inteligenca in avtomatizacija. Z njimi bodo njihova podjetja postala pametnejša, bolj odzivna in odpornejša na spremembe, ki jih je pandemija prinesla v vse panoge,” je objavo rezultatov raziskave pospremil izvršni direktor IBM Slovenija Michele Leonardi.

V raziskavi, ki jo IBM izvaja 20 let, je sodelovalo 3000 izvršnih direktorjev iz 26 panog in skoraj 50 držav. Izvedli so jo v sodelovanju z družbo Oxford Economics.

Source
STA
Back to top button