HeadlineSvetGospodarstvo

Raziskava: Potrošnja v imenu ljubezni v desetletju narasla za 180 odstotkov

Potrošnja v imenu ljubezni v dnevih pred valentinovim raste iz leta v leto in se je v zadnjem desetletju povečala za 180 odstotkov, kaže raziskava Mastercarda. “Vendar pa bo ljubezen letos največkrat bivala kar doma, saj pari načrtujejo ta dan preživeti in denar potrošiti drugače,” so navedli glede spremenjenih navad potrošnje zaradi epidemije.

Kot kaže raziskava, v Evropi potrošniki kupijo sedemkrat (648 odstotkov) več daril in doživetij kot pred desetimi leti, kar vključuje tudi bolj tradicionalna darila in doživetja kot so cvetlice (242 odstotkov) in obiski restavracij (242 odstotkov). V Evropi so lani sicer največ denarja za šopke namenili Rusi, ki so jim sledili Švedi in Britanci.

Prav tako so v zadnjem desetletju narasli nakupi nakita, ki v primerjavi z 2011 višji za 119 odstotkov. Največ denarja za nakit so lani potrošili Italijani, za katerimi so se uvrstili Britanci in Rusi.

Ker pa se večina Evrope še vedno sooča z omejitvami zaradi karantene, so se letos med najbolj priljubljenimi načini ustvariti romantično doživetje znašla naročila hrane na dom, paketi “naredi si sam” za restavracije, sprehodi po parkih, domača kuhinja, filmski maratoni in spa razvajanje v lastnem bivališču.

Spletno nakupovanje v zadnjem desetletju beleži nenehno rast in je trenutno doseglo najvišjo stopnjo do sedaj. Število spletnih transakcij v obdobju pred valentinovim je v preteklem desetletju tako naraslo za 572 odstotkov, pri čemer skoraj polovica (45 odstotkov) pravi, da bo letos darila za valentinovo nakupila prek spleta, mnogi pa bodo podprli svoje sodržavljane, saj bo vsak drugi šopke in darila kupil pri lokalnih podjetjih.

“Mastercard raziskava Love Index že skoraj desetletje ponuja vpogled v globalno vedenje potrošnikov in trende porabe v pričakovanju najbolj romantičnega dne v letu. Seveda sta tako preteklo kot letošnje leto edinstveni v moderni zgodovini, a poraba v pričakovanju valentinovega je kljub temu najvišja do sedaj, saj se je Evropa za darila in doživetja doma obrnila na spletne in lokalne trgovine,” je dejal vodja marketinga Mastercard v Sloveniji Aleš Petejan.

Mastercard podatke o porabi zbira na več kot 53 ozemljih po celotnem svetu. Neodvisno podjetje za raziskave Fly Research je raziskavo januarja izvedlo na 19.000 odraslih v 19 državah.

Source
STA

Povezani Članki

Preverite tudi
Close
Back to top button