AktualnoSvet

Putin Zahod posvaril, naj ne prestopi rdeče črte v odnosih z Rusijo

Ruski predsednik Vladimir Putin je spričo zaostrovanja odnosov med Rusijo in Zahodom države posvaril, naj v odnosih z Moskvo ne prestopijo rdeče črte. Moskva si želi dobrih odnosov z vsemi članicami mednarodne skupnosti, vendar bo vedno našla način, kako ubraniti svoja stališča in interese, je danes dejal v letnem nagovoru narodu.

“Organizatorji kakršnih koli provokacij, ki ogrožajo temeljne interese naše varnosti, bodo svoja dejanja obžalovali,” je dejal Putin. “Upam pa, da nikomur ne pade na pamet, da bi prestopil tako imenovano rdečo črto proti Rusiji. Kje bo ta črta, se bomo v vsakem konkretnem primeru odločili sami,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ruski predsednik.

“V nekaterih državah so začeli nespodoben običaj, da za vse krivijo Rusijo,” je dejal. “To je nekakšen šport – nova vrsta športa.”

Zagotovil je, da si Moskva želi dobrih odnosov z vsemi članicami mednarodne skupnosti, a “če nekdo naše dobre namene razume kot šibkost (…) naj ve, da bo ruski odgovor asimetričen in oster,” je dejal.

Putin je tudi obsodil molk Zahoda ob nedavnem razkritju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da so beloruski obveščevalci preprečili poskus državnega udara, ki naj bi ga načrtovale ZDA. “Vsi se pretvarjajo, da se sploh nič ne dogaja,” je opozoril.

Odnosi Rusije z Zahodom so v zadnjem obdobju na najnižji točki po hladni vojni. Rusija je deležna ostrih kritik Zahoda zaradi kopičenja vojske na meji z Ukrajino ter zaradi ravnanja z zaprtim opozicijskim voditeljem Aleksejem Navalnim. V Moskvi je sicer prav za danes napovedan protest privržencev Navalnega. Dodatno so se zaostrili tudi odnosi med ZDA in Rusijo po uvedbi novih ameriških sankcij, v zadnjih dneh pa v mednarodni javnosti odmeva tudi diplomatski spor Moskve in Prage, potem ko je slednja zaradi domnevnega vohunjenja izgnala 18 ruskih diplomatov.

Source
STA
Back to top button