EUSvet

Putin v pogovoru z Michelom zahteval rešitev za migrante v Belorusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v telefonskem pogovoru s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom zahteval hitro rešitev za več tisoč migrantov, ki so obtičali v Belorusiji ob meji s Poljsko. Situacija mora biti rešena na podlagi mednarodnega humanitarnega prava, so po pogovoru sporočili iz Kremlja.

 

Putin je tako znova pozival k dogovoru med Brusljem in Minskom, o čemer sta se že dogovarjala nemška kanclerka Angela Merkel in beloruski vodja Aleksander Lukašenko. Ruski predsednik je tako v povezavi s tem posvaril pred novimi sankcijami EU proti Belorusiji, saj da te delujejo kontraproduktivno. Putin upa, da bo Michelu uspelo vplivati tudi na vlado v Varšavi, da ta ne bo več nasilna do migrantov in se bo oddaljila od dejanj, ki bi lahko vodila k zaostritvi razmer na meji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V začasnem centru v bližini meje na beloruski strani še vedno vztraja okoli 2000 ljudi, ki skušajo zaprositi za azil v EU. Bruselj očita Lukašenku, da je namenoma vabil migrante na mejo, da bi tako destabiliziral razmere v EU.

Kot so še sporočili iz Kremlja, sta Putin in Michel govorila tudi o konfliktu v Ukrajini. Pri tem sta poudarila pomen mirovnega dogovora iz Minska. Putin je še izrazil zaskrbljenost glede nadaljnjih provokacij s strani Ukrajine, ki si po njegovih besedah želi zaostritve razmer.

Michel se je na Twitterju po pogovoru odzval, da je v pogovoru poudaril pomen odgovornosti Rusije za mirno rešitev konflikta v Ukrajini. Dodal je še, da EU pozorno spremlja krepitev ruskih sil v bližini meje z Ukrajino.

 

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button