AktualnoSvet

Putin v letnem nagovoru narodu o pandemiji in zunanji politiki

Ruski predsednik Vladimir Putin bo imel danes nagovor narodu. Po napovedih naj bi govoril predvsem o socialnih in gospodarskih razmerah v državi v luči pandemije covida-19. Del vsakoletnega govora pa Putin običajno nameni tudi zunanji politiki. Odnosi Rusije z Zahodom se v zadnjem času močno zaostrujejo.

Pandemija covida-19 je močno prizadela tudi Rusijo, kjer so doslej potrdili več kot 4,7 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo pa je več kot 106.000 covidnih bolnikov. Rusija je bila prva država na svetu, kjer so registrirali cepivo proti covidu-19, skupno so doslej tri. V državi, ki ima okoli 144 milijonov prebivalcev, je po izračunih ruske tiskovne agencije Tass prvi odmerek cepiva prejelo več kot devet milijonov ljudi.

Poleg soočanja s pandemijo bo med temami Putinovega nagovora narodu predvidoma tudi zunanja politika. Rusija je v zadnjem času deležna ostrih kritik Zahoda zaradi kopičenja vojske na meji z Ukrajino. Po navedbah Evropske unije je tam trenutno več kot 150.000 ruskih vojakov, kar je največ doslej.

Zahodne države so do Moskve kritične tudi zaradi ravnanja z zaprtim opozicijskim voditeljem Aleksejem Navalnim, ki je po več tednih gladovne stavke v precej slabem zdravstvenem stanju. V Moskvi je sicer prav za danes napovedan protest privržencev Navalnega.

V zadnjih dneh pa v mednarodni javnosti odmeva tudi diplomatski spor Moskve in Prage, potem ko je slednja zaradi domnevnega vohunjenja izgnala 18 ruskih diplomatov. Rusija pa je na to odgovorila z izgonom 20 čeških diplomatov. V zadnjih mesecih je prišlo do medsebojnega izgona diplomatov še z več drugimi državami, tudi z Bolgarijo.

Source
STA
Back to top button