Putin podpisal zakon o umiku Rusije iz pogodbe o odprtem nebu

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon o umiku Rusije iz pogodbe o odprtem nebu, poročajo tuje tiskovne agencije. S tem je Rusija dokončno odstopila od pogodbe.

Rusija se je za odstop od pogodbe odločila, potem ko so to pred približno enim letom pod vodstvom tedanjega predsednika Donalda Trumpa storile ZDA. Ameriška vlada predsednika Joeja Bidna je konec maja Moskvi sporočila, da se ne namerava vrniti k pogodbi.

Pogodba je bila podpisana leta 1992, veljati pa je začela leta 2002. Trenutno v pogodbi sodeluje še 32 držav, večinoma članic zveze Nato, od leta 2004 tudi Slovenija. Njen namen je krepitev varnosti in zaupanja v evroatlantskem prostoru.

Pogodba določa režim zračnega opazovanja in snemanja, uporabo in razširjanje pridobljenih informacij. Vsaka pogodbenica ima pravico izvajati opazovalne lete nad ozemljem drugih držav pogodbenic in dolžnost sprejemati opazovalne lete nad svojim ozemljem s strani drugih držav v skladu z določenimi kvotami.

Med ZDA in Rusijo ostaja v veljavi le še ena velika pogodba za nadzor nad oborožitvijo, to je pogodba Novi Start, ki sta jo podpisala Barack Obama in Dimitrij Medvedjev in omejuje število strateških jedrskih raket. Malo pred iztekom veljavnosti februarja sta se Biden in Putin dogovorila o njenem podaljšanju.

Source
STA
Back to top button