Putin na srečanju z Lukašenkom zagovarjal sodelovanje s Severno Korejo

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v črnomorskem letovišču Soči na srečanju z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom zagovarjal rusko sodelovanje s Severno Korejo in vztrajal, da to nikogar ne ogroža. Lukašenko pa je Putinu predlagal, da Moskva in Minsk vzpostavita tristransko sodelovanje s Pjongjangom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Severna Koreja in Rusija sta sosedi, razmere na razdeljenem polotoku pa so posebne,” je dejal Putin in poudaril, da Moskva ne krši nobenih mednarodnih sankcij, uvedenih proti Severni Koreji. Lukašenko je medtem na srečanju Putinu predlagal, naj razmisli o tristranskih projektih med Rusijo, Belorusijo in Severno Korejo.

Priznal je tudi, da je zaradi zahodnih sankcij življenje nekoliko težje. Toda v prihodnjem letu bi se po njegovih besedah gospodarska izmenjava med Rusijo in Belorusijo lahko vrnila na raven pred sankcijami.

Do govora o sodelovanju s Severno Korejo prihaja v času obiska severnokorejskega voditelja Kim Jong-una v Rusiji. Ta je v sredo v spremstvu Putina obiskal novi ruski kozmodrom Vostočni. Po poročanju ruskih tiskovnih agencij je Putin obljubil pomoč Moskve pri razvoju severnokorejskega vesoljskega programa.

Danes je Kim prispel v mesto Komsomolsk na Amurju na skrajnem vzhodu Rusije, kjer si je ogledal tovarno vojaških letal in druge opreme. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je sporočil, da v času obiska Kima v Rusiji ni bil podpisan noben sporazum in da to tudi ni bilo predvideno.

Back to top button