AktualnoSvet

Putin na pogovorih z Erdoganom upa na krepitev gospodarskega sodelovanja

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob začetku pogovorov s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom v Sočiju danes izrazil upanje za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Pri tem se je zahvalil Erdoganu za posredovanje pri sklenitvi dogovora o izvozu ukrajinskega žita. Erdogan pa je poudaril varnostna vprašanja, zlasti glede Sirije.

 

Putin na današnjem srečanju z Erdoganom, ki ga gosti v ruskem letoviškem mestu Soči ob Črnem morju, upa na podpis sporazuma o krepitvi trgovinskih in gospodarskih vezi.

“Upam, da bomo danes lahko podpisali ustrezen memorandum o razvoju naših trgovinskih in gospodarskih vezi,” je dejal ob začetku njunih pogovorov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Erdogan upa, kot je dejal, da bo danes odprl novo stran v odnosih med Ankaro in Moskvo. “Verjamem, da bo (današnje srečanje) odprlo povsem drugačno stran v turško-ruskih odnosih,” je povedal.

Voditelja bosta ob dvostranskem trgovinskem in gospodarskem sodelovanju govorila tudi o mednarodnopolitičnih vprašanjih, predvsem o Ukrajini in Siriji.

Putin se je turškemu predsedniku danes zahvalil za njegovo vlogo pri sklepanju dogovora o izvozu ukrajinskega žita iz pristanišč v Črnem morju. Sklenjeni dogovor vključuje namreč tudi rešitev glede izvoza ruske hrane in gnojil na svetovne trge, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija in Ukrajina sta dogovor podpisali konec julija v Istanbulu ob posredovanju Združenih narodov, pomembno vlogo pa je pri tem odigrala tudi Turčija.

Ruski predsednik je pohvalil tudi projekt plinovoda TurkStream (Turški tok) in dejal, da mora biti Evropa hvaležna Turčiji za nemoteno oskrbo z ruskim plinom. Plinovod je po Putinovih besedah ena najpomembnejših poti za dobavo ruskega plina v Evropo in “deluje nemoteno”, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Pomembna tema, zlasti za Turčijo, bodo tudi razmere v Siriji, kjer Ankara vojaško podpira nasprotnike sirskega predsednika Bašarja al Asada, medtem ko Moskva podpira režim v Damasku. Ankara želi na severu Sirije začeti vojaško operacijo proti kurdskim silam, čemur pa Moskva ni naklonjena.

Putin je ob začetku srečanja dejal, da sta Rusija in Turčija storili veliko za normalizacijo razmer v Siriji. Erdogan pa je poudaril, da se bosta osredotočila na vprašanje varnosti v regiji, zlasti v povezavi s sirsko krizo. Boj proti terorizmu v regiji je za Turčijo pomembno vprašanje, je dejal po poročanju ruskih medijev.

Po pogovorih obeh voditeljev na štiri oči se jima bosta pridružili še delegaciji. V turški sta med drugim ministra za zunanje zadeve in obrambo, v ruski pa tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug sklicujoč se na ruske medije. Skupna novinarska konferenca predsednikov po poročanju AFP ni predvidena.

To je drugo srečanje Putina in Erdogana po začetku ruske invazije na Ukrajino. Zadnjič sta se srečala sredi julija v Teheranu ob robu vrha o Siriji skupaj z iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem.

Source
STA
Back to top button