Putin in Tokajev po telefonu o vzpostavljanju reda v Kazahstanu

Ruski predsednik Vladimir Putin je v zadnjih dneh po telefonu večkrat govoril s kazahstanskim predsednikom Kasim-Žomartom Tokajevom, so sporočili iz Kremlja. Pogovarjala sta se o boju proti “mednarodnemu terorizmu” in o “zagotavljanju reda v Kazahstanu”, ki ga pretresajo nasilni protesti.

 

 

“Govorila sta o razmerah v Kazahstanu in skupnih aktivnostih v okviru mandata Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) za boj proti mednarodnemu terorizmu ter zagotavljanje reda in varnosti Kazahstancev,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik je o razmerah v tej srednjeazijski državi opravil tudi več pogovorov z voditelji držav članic CSTO, med drugim z armenskim premierjem Nikolom Pašinjanom in beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Trojica voditeljev se je strinjala, da je “ena glavnih nalog mirovnih sil CSTO, ki so bile napotene v Kazahstan, preprečiti prihod nezakonitih oboroženih skupin iz tujine v državo”, so sporočili iz Lukašenkovega urada po poročanju Tassa.

CSTO je na prošnjo kazahstanskega predsednika v Kazahstan poslala okoli 2500 vojakov, med katerimi so pripadniki vojsk Rusije, Belorusije, Kirgizistana, Armenije in Tadžikistana, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tokajev je pred tem danes sporočil, da je bil v državi po več dneh nemirov večinoma vzpostavljen ustavni red. Nemiri so po zadnjih navedbah notranjega ministrstva zahtevali 26 smrtnih žrtev med protestniki, ki so jih oblasti označile za “oborožene zločince”. Več jih je bilo poškodovanih.

Kazahstansko notranje ministrstvo je obenem sporočilo, da je zaradi nasilja v državi umrlo 18 pripadnikov varnostnih sil, 748 jih je bilo poškodovanih.

Povod za proteste, ki so izbruhnili konec minulega tedna, je bilo občutno povišanje cen goriva v z nafto in plinom bogati državi. Protesti so se nato deloma sprevrgli v nasilne, protivladne proteste s smrtnimi žrtvami in poškodovanimi. Doslej so pridržali več kot 3800 protestnikov.

Source
STA
Back to top button