Putin in Merklova o možnosti skupne proizvodnje cepiv proti covidu-19

Nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Vladimir Putin sta danes v telefonskem pogovoru razpravljala o tesnejšem sodelovanju v pandemiji covida-19 ter o možnosti skupne proizvodnje cepiv proti covidu-19, so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz Kremlja.

 

“Razpravljala sta o vprašanjih sodelovanja v boju proti pandemiji covida-19 s poudarkom na vprašanju o možnostih skupne proizvodnje cepiv,” so sporočili iz Kremlja.

Kot so dodali, je bil dosežen dogovor o nadaljevanju stikov med ministrstvoma za zdravje obeh držav in drugih pristojnih služb glede tega vprašanja.

V Rusiji množično cepljenje z ruskim cepivom proti covidu-19 Sputnik V, ki so ga v Moskvi odobrili avgusta lani, poteka od začetka decembra. Medtem so registrirali tudi že drugo cepivo proti covidu-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin in Merklova sta si po navedbah Kremlja voščila za novo leto. Ruski predsednik je že v novoletni čestitki Merklovi in zveznemu predsedniku Frank-Walterju Steinmeierju prejšnji teden izrazil upanje, da se bo dvostransko sodelovanje okrepilo. V današnjem telefonskem pogovoru naj bi z Merklovo razpravljala tudi o konfliktu na vzhodu Ukrajine.

Odnosi med Berlinom in Moskvo so sicer po poročanju dpa napeti kot že dolga desetletja ne, med drugim tudi zaradi zastrupitve Putinovega kritika in opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Evropska unija je zaradi tega uvedla sankcije proti Rusiji, ki je odgovorila s sankcijami proti večinoma nemškim vladnim predstavnikom.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button