AktualnoSvet

Putin državljane v letnem nagovoru pozval k cepljenju proti covidu

Ruski predsednik Vladimir Putin je v letnem nagovoru o stanju v državi opozoril, da novi koronavirus ostaja največja grožnja in pozval državljane, naj se cepijo, da bi jeseni dosegli čredno imunost. Glavni cilj vlade je zagotoviti realno rast prihodkov, je dejal in napovedal vrsto ukrepov, ki naj bi omogočili višje dohodke državljanov.

Putin je državljane pozval, naj se cepijo proti covidu, saj je “to edini način, da premagamo to smrtonosno bolezen”.

“Cepljenje je zdaj izrednega pomena (…) da se jeseni omogoči razvoj čredne imunosti,” je dejal. Pozdravil je razvoj treh ruskih cepiv proti covidu-19 in ocenil, da se je Rusija z izbruhom epidemije spopadla bolje kot večina držav: “Zdravstvo v mnogih vodilnih državah ni uspelo tako učinkovito zadržati epidemije kot mi.”

68-letni ruski predsednik je prejšnji teden prejel drugi odmerek cepiva proti covidu-19, ni pa znano, s katerim od treh ruskih cepiv – Sputnik V, EpiVacCorona ali CoviVac – se je cepil.

Pandemija covida-19 je Rusijo, kjer so doslej potrdili več kot 4,7 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je več kot 106.000 covidnih bolnikov, močno prizadela. V državi, ki ima okoli 146 milijonov prebivalcev, je po zadnjih uradnih podatkih cepljenih nekaj več kot pet odstotkov prebivalstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg soočanja s pandemijo je najpomembnejša naloga zagotoviti rast realnih dohodkov državljanov, je dejal Putin in napovedal vrsto ukrepov, ki bi to omogočili. Naloga vlade je uravnavanje cen z uporabo tržnih mehanizmov, je dejal in vlado pozval, naj ustvari pogoje, ki bodo “zagotovili predvidljivost cen”.

Putinova priljubljenost že dolgo temelji na njegovi sposobnosti, da Rusom zagotovi stabilnost in boljši življenjski standard, a gospodarstvo so v zadnjih letih prizadele sankcije Zahoda, stagnirajoče cene nafte in pandemija covida-19, piše dpa.

Ruski predsednik je danes tudi obljubil, da bo Rusija, ki je ena od največjih svetovnih proizvajalk nafte in plina, prispevala svoj del v boju proti podnebnim spremembam. “Odzvati se moramo na izzive podnebnih sprememb in ustvariti industrijo za recikliranje ogljika,” je dejal.

Source
STA
Back to top button