AktualnoSvet

Prvi mož ZN svari pred izkoriščanjem pandemije za utišanje kritike

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je bil danes kritičen do držav, ki pandemijo covida-19 izkoriščajo kot izgovor za utišanje drugačnih mnenj, kritike in omejevanje medijev. Na virtualnem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice je posvaril tudi pred neonacizmom in idejo bele nadvlade ter izpostavil potrebo po boju proti rasizmu.

Kot je dejal Guterres, oblasti v več državah uporabljajo omejitve, s katerimi naj bi zajezili širjenje pandemije, za slabitev političnega nasprotovanja. Omenil je “izredne ukrepe, kriminaliziranje temeljnih svoboščin, utišanje neodvisnega poročanja in omejevanje delovanja nevladnih organizacij”, ne da bi izpostavil posamezne države.

“Borci za človekove pravice, novinarji, odvetniki, politični aktivisti in celo zdravstveni delavci so pridržani, preganjani in žrtve ustrahovanja in nadzora, ker so kritizirali vladne odzive na pandemijo – ali njihovo pomanjkanje,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Tudi sicer je Guterres vnaprej posnet nagovor ob odprtju letnega zasedanja v veliki meri posvetil pandemiji. Kritičen je bil do napačnih informacij o novem koronavirusu ter izpostavil obsežne učinke pandemije, ki je “svet udarila brez milosti”.

“Covid-19 je poglobil že prej obstoječe delitve, ranljivosti in neenakosti, pa tudi ustvaril nove razpoke, vključno s prepadi na področju človekovih pravic,” je dejal.

Izpostavil je stotine milijonov družin, katerih življenje se je obrnilo na glavo zaradi izgube delovnih mest in dolgov. Obenem je bolezen po njegovih besedah nesorazmerno velik davek terjala med ženskami, manjšinami, invalidi, starejšimi, begunci, migranti in staroselci.

Posledično je bil napredek na področju enakosti spolov porinjen več let nazaj, ekstremna revščina pa narašča prvič v več desetletjih, je posvaril.

Ob neenakostih znotraj posameznih držav je Guterres kritiziral tudi te, ki nastajajo med državami glede dostopa do cepiv proti covidu-19, ki jih je označil za “moralno grozodejstvo”.

Izmed drugih tem je Guterres izpostavil potrebo po več globalnega ukrepanja proti sistemskemu rasizmu in idejam bele nadvlade oz. supremacizma. “Gniloba rasizma najeda institucije, družbene strukture in vsakodnevno življenje, včasih nevidno in pritajeno,” je dejal in pozdravil “novo prebujenje v globalnem boju za rasno pravičnost”.

“Okrepiti moramo tudi boj proti ponovno obujenemu neonacizmu, belemu supremacizmu ter rasno in etnično motiviranemu terorizmu,” je pozval. Menil je, da nevarnost teh gibanj, ki jih žene sovraštvo, z vsakim dnem narašča in so postala že “transnacionalna grožnja”.

V nagovoru ni mogel mimo Mjanmara, ki ga je kot edino državo tudi poimensko izpostavil. Obsodil je “brutalno silo”, ki jo uporablja vojska po prevzemu oblasti z udarom v začetku meseca. Pozval je tudi k ustavitvi represije in izpustitvi zapornikov v državi, kjer vojska v zadnjem času stopnjuje pritisk na nasprotnike.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button