AktualnoSvetGospodarstvo

Prvi mož Toshibe ob dvomih v prevzemno ponudbo odstopil

Glavni izvršni direktor Toshibe Nobuaki Kurumatani je danes odstopil. Razlog je nemir, ki ga je v podjetju povzročila prevzemna ponudba sklada CVC Capital Partners. Kurumatani je bil v skladu več let vodja operacij za Japonsko, obrvi pa je zato dvigoval domneven konflikt interesov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Toshiba se je letos po obsežnem prestrukturiranju vrnila med najbolj ugledna podjetja na japonski borzi. Danes so iz družbe sporočili, da je upravni odbor sprejel odstop Kurumatanija, ki je “zaključil nalogo revitalizacije Toshibe”.

Odhajajoči glavni izvršni direktor ni stopil pred novinarje, so pa v konglomeratu zatrdili, da domnevno nasprotje interesov nima nobene zveze z njegovim odstopom.

Zasebni sklad CVC Capital Partners naj bi za Toshibo ponujal več kot 20 milijard dolarjev, kar pa naj bi se nekaterim v podjetju zdelo premalo. Ob tem naj bi se po poročanju tujih medijev pojavila še dva potencialna interesenta za konglomerat, in sicer sklad KKR ter Canadian Brookfield Asset Management.

Toshiba s 145-letno tradicijo se je v zadnjih letih znašla pod pritiskom finančnih trgov. Leta 2015 je po računovodskem škandalu morala izvesti obsežno prestrukturiranje, potem ko je priznala, da je sedem let napihovala dobičke ter tako slabo poslovanje prikazovala kot dobičkonosno.

Njena ameriška enota za jedrsko energijo Westinghouse Electric je leta 2017 pristala v stečaju. Skupina tudi ne proizvaja več osebnih računalnikov in televizij, leta 2018 pa je prodal proizvodnjo spominskih čipov.

Po navedbah medijev bi v primeru prevzema CVC Toshibine delnice umaknil z borze, kar bi omogočilo hitrejše odločanje in spremembe strategije. Skupina bi se v tem primeru osredotočila na obnovljive vire energije ter druga osnovna področja svojega poslovanja.

Kurumatani je bil sicer vodja japonskih operacij CVC v letih 2017 in 2018, nato pa prestopil k Toshibi.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button