Protesti v Kazahstanu zamajali trg kriptovalut

Protesti v Kazahstanu so v teh dneh zamajali tudi trg kriptovalut. Država je namreč lani po podatkih cambriškega centra za alternativne finance postala drugo največje svetovno središče za rudarjenje bitcoina, sredina prekinitev internetnih povezav v državi pa je v kombinaciji z objavo povzetkov odbora Feda vrednost kriptovalut pahnila v rdeče.

 

 

Največja država za rudarjenje bitcoinov ostajajo ZDA, po lanski omejitvi aktivnosti na Kitajskem pa se je na drugo mesto po podatkih cambriškega centra za alternativne finance zavihtel Kazahstan. Avgusta lani je po poročanju agencije Reuters ta država prispevala 18 odstotkov svetovne zmogljivosti rudarjenja. Še aprila, pred kitajsko omejitvijo, je bila ta številka pri osmih odstotkih.

V Kazahstanu so v začetku novega leta zaradi visokih cen energentov izbruhnili nasilni protesti, vojaško zavezništvo pod vodstvom Rusije je v državo napotilo svoje mirovne sile. Med ukrepi za stabilizacijo razmer so v državi v sredo prekinili internetne povezave, s čimer naj bi otežili komunikacijo protestnikom, a je imela poteza širše posledice.

Ob sredini objavi povzetkov z zadnjega obora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki kažejo na pripravljenost banke na hitrejše zviševanje obrestnih mer, je vrednost bitcoina padla. Danes popoldne je na borzi Bitstamp vreden okoli 36.500 dolarjev, še pred dnevi je bil več kot 40.000 dolarjev. V začetku decembra lani je bil pri rekordnih 68.000 dolarjev.

Source
STA
Back to top button