Proračunski primanjkljaj ZDA podira vse rekorde

Proračunski primanjkljaj ZDA je v prvih štirih mesecih letošnjega proračunskega leta, ki se je začelo 1. oktobra lani, narasel na 735,7 milijarde dolarjev, kar je največ v zgodovini za to obdobje. Ministrstvo za finance ZDA poroča, da je primanjkljaj za 89 odstotkov višji kot tisti v prvih štirih mesecih lanskega proračunskega leta.

Vendar pa prvi štirje meseci proračunskega leta 2020 niso šli skozi pandemijo novega koronavirusa in ukrepe proti njej. Zaradi tega se je proračunska poraba povečala, davčni prilivi pa so padli. V prvih štirih mesecih je poraba narasla za 22,7 odstotka na 1920 milijard dolarjev, davčni prilivi pa so padli za 0,8 odstotka na 1190 milijard dolarjev.

Samo januarja se je nabralo za 182,8 milijarde dolarjev primanjkljaja, ki bo še naraščal, saj je kongres konec lanskega leta potrdil 900 milijard dolarjev vreden drugi paket pomoči proti koronavirusu, predsednik Joe Biden pa je predlagal tretji paket, vreden 1900 milijard. Republikanci so zdaj proti povečanju proračunske porabe, demokrati in ekonomisti pa trdijo, da je potrebna, sicer bo okrevanje po krizi po nepotrebnem daljše in bolj boleče.

Letošnjemu proračunskemu letu se v ZDA tako obeta skupaj 3300 milijard dolarjev primanjkljaja. Vendar pa se zdaj izplača zadolževati, ker so obresti izjemno nizke. ZDA so na primer v prvih štirih mesecih letošnjega proračunskega leta plačale 160 milijard dolarjev obresti na javni dolg, kar je 34 milijard dolarjev manj kot pred letom dni.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button