SvetGospodarstvo

Prodaja na drobno avgusta v ZDA presenetljivo navzgor

 Prodaja na drobno se je avgusta v ZDA na mesečni ravni okrepila za 0,7 odstotka, čeprav so analitiki pričakovali padec. Ministrstvo za trgovino ZDA je sicer podatke za julij popravilo z 1,1-odstotnega na 1,8-odstotni padec. Glede na avgust lani je prodaja na drobno v ZDA narasla za 15,1 odstotka.

Spletna prodaja je avgusta v primerjavi z julijem narasla za 5,3 odstotka, prodaja v restavracijah in barih, ki je od lanskega avgusta višja za 31,9 odstotka, pa se na mesečni ravni ni spreminjala.

V ZDA so julija spet začeli uvajati ukrepe proti širjenju pandemije covida-19, kar je ustavilo okrevanje prometa v barih in restavracijah, nadaljujejo pa se tudi težave v oskrbovalnih verigah, ki prizadevajo zlasti avtomobilsko industrijo. Prodaja avtomobilov in delov je avgusta na mesečni ravni padla za 3,6 odstotka.

Prodaja v trgovinah s hrano se je medtem avgusta v primerjavi z julijem zvišala za 2,1 odstotka, prodaja pohištva za 3,7 odstotka, prodaja oblačil pa za 3,3 odstotka.

Prodaja bencina je narasla za 1,6 odstotka, kar odraža podražitev, prodaja elektronike in gospodinjskih aparatov pa je padla za 3,1 odstotka. K rasti prodaje na drobno so v trgovinah z mešanim blagom pomagali nakupi potrebščin za šolo.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button