Prodaja hongkonškega stanovanja za 59 milijonov dolarjev dosegla nov azijski rekord

Čeprav se Hongkong sooča z eno najhujših recesij v zadnjih letih, trg luksuznih nepremičnin cveti. Nedavno so petsobno stanovanje v Hongkongu, ki se razteza na 3378 kvadratnih metrih, prodali za 59 milijonov dolarjev. S tem so postavili nov azijski rekord. Kupec je namreč za kvadratni meter stanovanja odštel 17.500 dolarjev.

Čeprav so v Hongkongu že prodali dražja stanovanja, je to podrlo rekord pri plačilu na kvadratni meter, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. S tem je kupec podrl rekord iz leta 2017. Stanovanje se nahaja v novi stolpnici na Borrett Road.

Prodaja kaže tudi na neenakost, s katero se soočajo v Hongkongu. Politična napetost in pandemija covida-19 sta prizadela gospodarstvo, ki se je lani skrčilo za 6,1 odstotka. Stopnja brezposelnosti je dosegla 6,6 odstotka, kar je največ v 16 letih.

Finančno središče kraljuje na več lestvicah, s katerimi primerjajo nedostopnost nepremičnin, saj si delavci ne morejo privoščiti niti najcenejših stanovanj. Poleg tega različne raziskave Hongkong postavljajo na vrh lestvic glede stroškov življenja.

Število milijarderjev v Hongkongu se e s 40 v letu 2013 povečalo na 71 v letu 2019, s tem pa ima mesto največ milijarderjev na prebivalca na svetu.

Source
STA
Back to top button