Svet

Preiskovalni odbor napada na kongres bo ostal skoraj brez vseh republikancev

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, demokratka Nancy Pelosi, je v sredo iz posebnega odbora za preiskavo napada privržencev Donalda Trumpa na kongres 6. januarja izločila dva republikanca. Vodja manjšine Kevin McCarthy je zato iz odbora umaknil vseh pet republikanskih članov, ki jih je imenoval.

Za zdaj naj bi tako od republikancev v odboru sodelovala le Liz Cheney iz Wyominga, ki jo je v odbor imenovala Pelosijeva.

Cheneyjeva je glasovala za formalno potrditev volilne zmage demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah novembra lani. Trumpa je odločno kritizirala zaradi napada na kongres in zavračanja izida volitev, zaradi česar so ji republikanci odvzeli enega od vodilnih položajev v poslanski skupini.

McCarthy je v odbor imenoval med drugim kongresnika Jima Banksa iz Indiane in Jima Jordana iz Ohia, ki sta oba glasovala proti potrditvi Bidnove zmage kljub jasnim in večkrat potrjenim volilnim izidom. Imenovanje Trumpovega privrženca Jima Jordana pa je jamčilo, da se bodo zaslišanja v odboru sprevrgla v cirkus in Pelosijeva si tega ni hotela privoščiti.

“Imenovanji moram zavrniti. Potrebujemo celovito preiskavo o tem, kdo je organiziral napad, kdo je plačal zanj, kako jim je skoraj uspelo spodnesti volitve, zakaj so to storili in moramo se organizirati, da se kaj takega ne ponovi več,” je odločitev pojasnila Pelosijeva.

“Iz spoštovanja integritete preiskave, zaradi resnice ter skrbi zaradi izjav in dejanj omenjenih članov moram zavrniti njuno imenovanje,” je dodala.

McCarthy je zaradi njene odločitve nato preklical imenovanje vseh svojih članov odbora. Sporočil je, da republikanci ne bodo sodelovali, če Pelosijeva ne prekliče svoje odločitve. Napovedal je tudi, da bodo republikanci sami preiskali ozadje napada na kongres.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je najprej glasoval za ustanovitve posebne neodvisne preiskovalne komisije napada na kongres, ki bi imela enako število demokratskih in republikanskih članov. To so republikanci v senatu blokirali in Pelosijeva se je odločila, da v predstavniškem domu ustanovijo poseben preiskovalni odbor, v katerem bi imeli večino demokrati.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button