Preiskava ameriške vlade Trumpa oprala krivde za nasilno razpršitev protestnikov pred Belo hišo

Ministrstvo za notranje zadeve ZDA je v sredo objavilo preiskovalno poročilo vladnega nasilja nad protestniki proti policijskemu nasilju pred Belo hišo lani junija, ki ugotavlja, da policija ni ukrepala proti protestnikom zgolj zato, da bi se zdaj bivši predsednik Donald Trump nemoteno fotografiral s svetim pismom pred bližnjo cerkvijo.

Poročilo trdi, da so protestnike razgnali zato, ker je pogodbenik vlade želel začeti postaviti novo ograjo in je zaradi nadaljevanja protestov ni mogel.

Američani so pred Belo hišo protestirali zaradi smrti Georgea Floyda v Minnesoti, ki ga je med aretacijo zadušil policist. Potem, ko so protestnike razgnali s šok granatami, gumijastimi naboji in dimnimi bombami ter konjenico, pa se je Trump sprehodil do cerkve Sv. Janeza in se nastavil fotografom s svetim pismom v roki.

Ministrstvo za notranje zadeve sedaj trdi, da je Služba za nacionalne parke že prej načrtovala odstranitev množice izpred Bele hiše, načrt pa je začela uresničevati nekaj ur prej, preden je kdo vedel, da se bo predsednik sprehodil do cerkve.

Poročilo sicer nasprotuje samo sebi, saj opisuje pritiske tedanjega pravosodnega ministra ZDA Billa Barra na poveljnika policije za nacionalne parke, naj očistijo park pred Belo hišo, preden bo prišel predsednik Trump.

Poročilo trdi, da je bila odločitev za odstranitev protestnikov upravičena, vendar pa se policijske agencije na terenu med seboj niso dovolj dobro usklajevale, protestnikom pa niso dovolj razumljivo posredovali opozoril, naj se razidejo, ali pa jih bodo razgnali.

Kritiki predsednika Trumpa in njegove vlade sicer tega poročila ne jemljejo resno, saj je tudi Trump pred tem več dni protestnikom grozil z odločnim ukrepanjem.

Source
STA
Back to top button