Pregled Xiaomijevih telefonov v Nemčiji ni pokazal nepravilnosti

Kitajski proizvajalec električnih naprav Xiaomi pozdravlja ugotovitve nemškega zveznega urada za informacijsko varnost BSI. Ta ob pregledu Xiaomijevih pametnih telefonov v Nemčiji ni zaznal nepravilnosti, ki bi zahtevale nadaljnje preiskave. Kot poudarja Xiaomi, spoštujejo vse zakone EU in nacionalne zakone o zasebnosti ter varnosti podatkov.

 

 

BSI obenem ni zaznal nobenega prenosa seznamov filtrov, so v odzivu na ugotovitve zapisali pri Xiaomiju.

Xiaomi je poročilo nemškega urada prejel v četrtek. Po besedah tiskovnega predstavnika kitajskega proizvajalca mobilnih telefonov jih veseli, da rezultati preiskave potrjujejo njihovo zavezo k preglednemu in odgovornemu ravnanju, kjer sta zasebnost in varnost uporabnika na prvem mestu.

“Dokazali smo, da spoštujemo vse zakone EU in nacionalne zakone o zasebnosti ter varnosti podatkov in vse veljavne standarde EU za naprave. Pozdravljamo izmenjavo informacij z uporabniki, regulatorji in drugimi zainteresiranimi javnostmi, kot je BSI, saj smo zavezani k nenehnim izboljšavam in inovacijam,” je dejal.

Z očitki o varnostnih tveganjih pri uporabi njihovih naprav se je Xiaomi soočil septembra lani, ko je litovska vlada posvarila potrošnike pred takimi tveganji in cenzuro v pametnih telefonih kitajskih proizvajalcev. Pozvali so tako k izogibanju kupovanja mobilnih telefonov kitajskih proizvajalcev kot k prenehanju uporabe naprav, ki jih že imajo v lasti.

Opozorilo je izdal litovski državni center za kibernetsko varnost. Med štirimi ključnimi odkritimi varnostnimi tveganji sta dve povezani z vnaprej nameščenimi aplikacijami, dve pa s potencialno izgubo osebnih podatkov in morebitnih omejitev svobode izražanja, so takrat navedli v inštituciji, ki deluje v okviru litovskega obrambnega ministrstva.

Pod lupo so sicer vzeli telefone OnePlus 8T 5G, Huawei P40 5G in Xiaomi Mi 10T 5G. Največ problematičnih točk je pokazala ravno Xiaomijeva naprava, medtem ko telefon OnePlus varnostnih težav ni imel.

Source
STA
Back to top button