Predstavniški dom potrdil povečanje pomoči Američanom na 2000 dolarjev

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v ponedeljek z 275 glasovi proti 134 potrdil predlog zakona za povečanje finančne pomoči Američanom zaradi pandemije novega koronavirusa s 600 na 2000 dolarjev. Sedaj mora o tem odločati še senat, kjer republikansko vodstvo predlogu nasprotuje.

Kongres je pred tednom dni potrdil 900 milijard dolarjev vreden predlog zakona o pomoči gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije novega koronavirusa. V njem je tudi po 600 dolarjev pomoči za vsakega, ki zasluži manj kot 75.000 dolarjev na leto. Predsednik ZDA Donald Trump je po sprejetju predloga v kongresu med drugim dejal, da je 600 dolarjev premalo in da želi 2000 dolarjev.

Sprva zato ni hotel podpisati zakona, a je po prepričevanju republikanskih zaveznikov v nedeljo popustil ter zakon podpisal. Demokrati so 2000 dolarjev predlagali že poleti in so Trumpovo zahtevo vzeli zares ter v ponedeljek izglasovali predlog zakona, ki to omogoča. Seveda pa ne gre brez podobnega ukrepa v senatu, kjer je vodja republikanske večine Mitch McConnell odločno proti.

“Predsednik mora nemudoma pozvati republikance, naj nehajo z obstrukcijo in se pridružijo njemu ter demokratom v podpori zakonu za povečanje pomoči na 2000 dolarjev,” je že v nedeljo zvečer sporočila predsednica predstavniškega doma kongresa demokratka Nancy Pelosi. V ponedeljek je dodala, da imajo republikanci jasno izbiro – ali bodo podprli predlog ali pa bodo Američanom odrekli pomoč, ki jo potrebujejo v času pandemije.

Obstaja sicer možnost, da bo predlog sprejet tudi v senatu, čeprav majhna. V predstavniškem domu je namreč skoraj polovica republikancev glasovala zanj in tudi v senatu niso vsi republikanci proti. Predlog zakona sicer pripravlja vodja demokratske manjšine Chuck Schummer.

Senator Bernie Sanders je republikanskim kolegom zagrozil, da bo sprožil obstrukcijo glasovanja proti Trumpovemu vetu na obrambni proračun, dokler ne bodo dali na glasovanje predloga o 2000 dolarjih pomoči.

Trump je vložil veto na predlog obrambnega proračuna, ker je v njem določilo za preimenovanje vojaških oporišč, ki nosijo imena vojaških poveljnikov nekdanje separatistične konfederacije. Predstavniški dom in senat sta predlog potrdila z zadostno večino proti Trumpovemu vetu, vendar pa je potrebno ponovno glasovanje.

Predstavniški dom je kmalu po potrditvi povečanja pomoči zlahka, s 322 glasovi proti 87 presegel Trumpov veto na obrambni proračun, glasovati pa mora še senat. S Sandersovo napovedano obstrukcijo oziroma t. i. filibustrom se bodo morali senatorji ukvarjati, dokler Američanom ne namenijo več denarja oziroma dokler se javno ne izrečejo o tem, da jim denarja nočejo dati.

Source
STA
Back to top button