AktualnoSvet

Predstavniški dom ameriškega kongresa za zakon o enakih plačah za moške in ženske

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek z 217 glasovi proti 210 potrdil predlog zakona o enakopravnosti spolov pri plačah. Vendar pa se predlogu ne obeta uspeh v senatu, kjer demokrati ob napovedani obstrukciji republikancev za njegovo potrditev nimajo zadostne večine.

Predlog zakona podpira predsednik ZDA Joe Biden. Gre sicer za že dolga leta trajajočo razpravo o izenačenju plač moških in žensk za enako delo.

Moški so v ZDA, tako kot drugod po svetu, za enako delo namreč še vedno plačani več. Bele ženske v povprečju za enako delo zaslužijo 82 odstotkov tistega, kar prejmejo beli moški, temnopolte ženske pa le 63 odstotkov.

Predlog zakona omogoča lažje vlaganje tožb proti delodajalcem zaradi diskriminacije pri plačah, omejuje možnosti delodajalcev za maščevanje zaposlenim in utrjuje obstoječe zakone s tega področja. Predlog bi tudi prepovedal delodajalcem, da zaposlenim prepovedo pogovore o tem, koliko so plačani. Delodajalce bi morali poleg tega zvezni vladi poročati o plačah zaposlenih.

Republikanci predlogu zakona nasprotujejo in trdijo, da je na voljo že več kot dovolj zakonov, ki prepovedujejo diskriminacijo pri plačah,.

ZDA so že leta 1963 sprejele zakon, ki zahteva, da moški in ženske za enako delo prejmejo tudi enako plačilo. Kljub temu in drugim, kasneje sprejetim zakonom pa razlike v plačah ostajajo. ZDA so po plačni vrzeli med spoloma na repu razvitih držav.

Source
STA
Back to top button