Predstavniški dom ameriškega kongresa namerava sprožiti postopek ustavne obtožbe prihodnji teden

Vodstvo demokratov v predstavniškem domu ameriškega kongresa namerava prihodnji teden sprožiti postopek ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa, če tega ne bo prej odpoklicala njegova vlada v skladu s 25. amandmajem ameriške ustave, ki to omogoča.

 

Podpredsednik ZDA Mike Pence je sicer v četrtek izjavil, da uporabe 25. amandmaja ne podpira. Brez njegovega sodelovanja ta ukrep ni mogoč.

Demokratski kongresnik iz Južne Karoline James Clyburn je izjavil, da se pogovarjajo o začetku postopka ustavne obtožbe, kar je v senatu doslej javno podprl republikanec iz Nebraske Ben Sasse.

Kongresnik iz Kalifornije Adam Schiff, ki je bil eden od tako imenovanih upraviteljev prve ustavne obtožbe Trumpa zaradi pritiska na Ukrajino, je izjavil, da Trump predstavlja nevarnost za obstoj republike in ga je potrebno nemudoma odpoklicati s položaja.

“Svarili smo, da bo skušal ostati na položaju s prevaro in sedaj je zanetil zažigalno vrvico za sredino eksplozijo. Trump je najslabši predsednik v zgodovini in predstavlja grožnjo republiki, dokler je na položaju,” je dejal Schiff.

Trumpu mandat poteče 20. januarja, ko bo na položaj predsednika ZDA prisegel demokrat Joe Biden.

Postopek ustavne obtožbe tako blizu formalne menjave na oblasti se po mnenju poznavalcev morda zdi nepotreben, vendar ameriški demokrati, vedno več republikancev ter številne organizacije, združenja, mediji in uglednih Američani zahteva takojšnje ukrepanje proti Trumpu. Krepijo se namreč bojazni, da bi lahko storil še kaj hujšega, kot je hujskanje svojih podpornikov k napadu na ameriški kongres.

Pritisk se je dodatno okrepil po novici, da je med sredinim napadom na kongres umrl tudi eden od kongresnih policistov.

Policist Brian Sicknick je skupaj s kolegi skušal množici preprečiti vdor v kongres, pri tem pa je utrpel poškodbe glave. Nekdo ga je udaril po glavi z gasilnim aparatom. Umrl je v četrtek zvečer v bolnišnici. Sicknick je doslej peta smrtna žrtev nasilja v ameriškem kongresu.

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je pozvala h kaznovanju odgovornih za policistovo smrt in ukazala spustitev zastav okrog kongresa na pol droga v znak žalovanja.

Trump je v sredo tik pred kongresnim zasedanjem za formalno potrditev Bidnove volilne zmage svoje podpornike pozval, naj gredo nad kongres. Ob tem je še dejal, da se jim bo pridružil, a se je nato umaknil v Belo hišo, kjer so pripravili neposreden ogled divjanja po kongresu pred velikimi televizijskimi ekrani. Posnetki tega so po družbenih medijih zaokrožili danes.

Trump se je v četrtek zavedel nevarnosti kazenskega pregona zaradi vzpodbujanja vstaje in je obsodil dejanja svojih podpornikov, ki so napadli kongres. Hkrati je javno priznal, da po 20. januarju več ne bo predsednik ZDA.

Source
STA
Back to top button