Svet

Predsednik ZDA v jordanskem kralju vidi zanesljivega zaveznika

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek v Beli hiši sprejel jordanskega kralja Abdulaha II. in mu izrekel hvaležnost za trajno strateško partnerstvo ter ključno vlogo na Bližnjem vzhodu. Biden je še dejal, da je jordanski kralj trden zaveznik ZDA v težavni soseščini. Oba voditelja sta tudi izrekla obojestransko podporo.

Biden je jordanskemu kralju zagotovil, da mu bodo ZDA vedno stale ob strani, ker je bil sam vedno ob strani ZDA. Abdulah II. je dejal, da lahko ZDA vedno računajo nanj.

Bela hiša je po srečanju sporočila, da je Biden med drugim izrazil podporo rešitvi dveh držav Izraela in Palestine ter izrazil spoštovanje posebni vlogi Jordanije kot skrbnika svetih muslimanskih krajev v Jeruzalemu.

“Predsednik Biden je pohvalil posebno vlogo, ki jo ima Jordanija pri stabilnosti regije in pozdravil nedavni trilateralni vrh med Jordanijo, Irakom in Egiptom v Bagdadu,” je sporočila Bela hiša.

Predsednik in kralj sta govorila tudi o dvostranskemu sodelovanju, ki se bo po Bidnovih napovedih utrdilo, Siriji, mednarodnemu sporazumu o iranskem jedrskem programu, sodelovanju med Jordanijo in Izraelom ter Abrahamovih sporazumih, na podlagi katerih so odnose z Izraelom normalizirale štiri arabske države.

Govorila sta tudi o boju proti pandemiji covida-19 in Bela hiša je spomnila, da so ZDA Jordanijo oskrbele s 500.000 odmerki cepiva proti covidu-19.

Jordanski kralj je prvi bližnjevzhodni arabski voditelj na obisku v Beli hiši, odkar je Biden 20. januarja prevzel predsedniški mandat. Prihodnji teden ima predsednik ZDA na programu sprejem iraškega premierja Mustafo al Kadimija. Obeta se tudi skorajšnji obisk izraelskega premierja Naftalija Bennetta.

Obisk v Beli hiši je bil za Abdulaha II. tudi izraz podpore Bidnove vlade potem, ko je jordansko sodišče prejšnji teden dva nekdanja državna uradnika obsodilo na 15 let zapora zaradi načrtovanja državnega udara, po katerem bi oblast prevzel Abdulahov polbrat, princ Hamza.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button