Predsednik ZDA pozdravil potrditev sodbe Mladiću

Predsednik ZDA Joe Biden je pozdravil današnjo potrditev sodbe bivšemu poveljniku sil Republike srbske Ratku Mladiću za zločine v Bosni in Hercegovini in jo označil za zgodovinsko. Podobno se je odzvala tudi visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet.

“Zgodovinska sodba kaže, da bodo tisti, ki izvršijo grozljive zločine, odgovarjali. Prav tako potrjuje našo skupno odločenost za preprečitev bodočih grozodejstev kjerkoli po svetu,” je v odzivu dejal predsednik ZDA. Dodal je, da je z mislimi skupaj s preživelimi družinami številnih Mladićevih grozodejstev.

Bacheletova je sporočila, da današnja potrditev sodbe kaže, da je mednarodni pravosodni sistem odločen zagotoviti odgovornost, ne glede na to, koliko časa traja. V Mladićevem primeru je to skoraj 30 let po zločinih.

Prizivni senat Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča je danes v pritožbenem postopku bivšega poveljnika vojske Republike srbske Mladića pravnomočno obsodil na dosmrtni zapor zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH. Kot neutemeljene je zavrnil pritožbe obrambe, zavrnil pa je tudi pritožbo tožilstva.

Source
STA
Back to top button