SvetGospodarstvo

Predsednik Feda Powell napovedal nadaljnje višanje obrestnih mer

Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell je na današnjem zaslišanju v senatnem odboru za bančništvo zagotovil, da je banka odločena nadaljevati višanje obrestnih mer, s čimer želi upočasniti visoko inflacijo. Kako hitro bodo rasle obresti, pa bo odvisno od rasti cen življenjskih potrebščin.

 

 

Senatorje obeh strank je zanimalo, ali Fed s tem ne bo morda povzročil recesije, republikanci pa so Powella kritizirali, da je z višanjem obresti čakal predolgo in dovolil inflaciji, da gre previsoko.

Fed je pred tednom dni ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, dvignil za 0,75 odstotne točke na raven med 1,50 do 1,75 odstotka. Povišanje je bilo največje v zadnjih 30 letih. Zaradi visoke inflacije bo Fed z višanjem obresti nadaljeval do predvidoma 3,80 odstotka do konca prihodnjega leta.

Banka Goldman Sachs je pred dnevi ocenila, da so možnosti, da ameriško gospodarstvo v prihodnjem letu pade v recesijo, 30-odstotne, nevarnost recesije v dveh letih po tem pa so 48-odstotne. Naslednje zasedanje Odbora za odprti trg pri Fedu (FOMC) bo julija, nato so poletne počitnice in višanje obresti se bo nadaljevalo septembra.

Višje obresti sicer že nekoliko upočasnjujejo rast ameriškega gospodarstva, ki se je po umiritvi najhujše pandemije covida-19, ko je povpraševanje sunkovito poraslo, ponudba pa ga ni uspela dohajati, že pregrevalo. Povprečna hipotekarna obrestna mera za posojilo s 30-letno dobo odplačevanja je trenutno 5,8-odstotna, prodaja stanovanj in hiš se upočasnjuje, posledice višjih obresti pa čutijo tudi kupci avtomobilov in uporabniki kreditnih kartic na splošno.

Fed še vedno pričakuje, da se bo gospodarska rast kljub višanju obresti nadaljevala letos in v prihodnjem letu. Stopnja brezposelnosti naj bi za zdaj ostala nizka, v letu 2024 pa se bo morda povišala za 0,50 odstotka.

Powel je dejal, da bo Fed počakal na zanesljive dokaze, da se inflacija umirja, preden bo zavrl višanje obrestnih mer. Boj proti inflaciji, ki jo je pospešila tudi ruska vojna proti Ukrajini, ostaja prva prioriteta.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button