Praznovanje kitajskega novega leta že drugo leto v senci novega koronavirusa

Poudarki zgodbe
  • Kitajski jasnovidci napovedujejo, da bo leto bivola manj statično, kot je bilo leto podgane, ki ga zaznamovala pandemija covida-19.

Kitajci po vsem svetu bodo nocoj praznovali novo leto po lunarnem koledarju, ki bo po kitajskem horoskopu v znamenju bivola. Ob izteku leta kovinske podgane jasnovidci napovedujejo, da bo leto kovinskega bivola manj statično kot preteklo. Praznovanje bo sicer že drugo leto potekalo v senci novega koronavirusa.

Zaradi pandemije bodo morali številni lunarno novo leto praznovati drugače, kot bi ga sicer. Na Kitajskem, kjer so sicer virus uspešno zajezili, bo praznovanje v veliki meri potekalo virtualno. Oblasti so namreč državljane pozvale, naj ne potujejo domov, da bi preprečili širjenje virusa.

Vlada jih od potovanj odvrača s kombinacijo nagrad in kazni – na primer z brezplačnimi mobilnimi podatki in dostopom do filmov na spletu na eni strani ter obveznimi testiranji in karanteno na drugi.

V običajnih razmerah priprave na praznik pomladi, kot Kitajci imenujejo lunarno novo leto, zaznamuje velika gneča na kitajskih železniških in avtobusnih postajah ter letališčih. Če ne bi bilo virusa, bi Kitajci v 40-dnevnem prazničnem obdobju opravili več milijard potovanj.

Letos železniške in avtobusne postaje ter letališča bolj ali manj samevajo. Na prvi dan uradnega začetka prazničnega obdobja, 28. januarja, se je število potovanj zmanjšalo za 74 odstotkov v primerjavi z lanskim letom. Po podatkih pristojnih oblasti v Pekingu se je število potovanj po železnicah in zraku zmanjšalo za več kot 80 odstotkov, po cestah pa skoraj za tretjino.

Migrantski delavci, ki delajo v industrijskih conah in velikih mestih, se zaradi omejitvenih ukrepov letos ne vračajo tako množično domov na podeželje. Za večino je sicer praznik pomladi edina priložnost v letu, ko obiščejo svoje družine.

Letošnje leto bo v znamenju bivola, ki je drugo od 12 živalskih znamenj kitajskega horoskopa. Ljudje, rojeni v tem znamenju, veljajo za delavne, vztrajne in potrpežljive.

Vsako znamenje v kitajskem horoskopu je povezano z osnovnima pojmoma v kitajski filozofiji jin in jang ter z enim od petih elementov – kovino, ognjem, lesom, zemljo in vodo, ki se menjajo vsako leto. Tokrat je na vrsti kombinacija bivola in kovinskega jina.

“Bivol je v kitajski kulturi delavno znamenje. Običajno pomeni gibanje, zato upamo, da bo svet manj statičen kot lani in se bo v drugi polovici leta spet začel premikati,” je povedala hongkonška mojstrica fengshuija Thierry Chow.

“Leto kovinskega bivola bo imelo močan poudarek na elementu kovinskega jina. Kovinski element predstavlja vse, kar se sveti, od nakita do igle na injekciji. Zato lahko v letu 2021 pričakujemo večji poudarek na industrijah, povezanih s kovino,” je za CNN še napovedala mojstrica.

Med znanimi osebnostmi so se v znamenju bivola med drugim rodili Barack Obama, George Clooney, Jim Carrey, Jack Nicholson, Walt Disney, Malala Jusafzaj, Margaret Thatcher in princesa Diana.

Kitajsko novo leto bodo praznovali tudi na Tajvanu, v Hongkongu, Macau in deželah jugovzhodne Azije s številčnim kitajskim prebivalstvom – v Singapurju, Indoneziji, Laosu, Maleziji, na Filipinih in Tajskem, ter seveda Kitajci povsod drugod po svetu.

Source
sta.si
Back to top button