Prazne izložbe med pandemijo postale gledališki oder

Poudarki zgodbe
  • "Zastavili smo si vprašanje, kaj narediti, kaj je naš namen. Gre za polnjenje stavb z ljudmi, ali za pripovedovanje zgodb v živo," je dodal. Odgovor je bil pripovedovanje zgodb in ta sprememba paradigme jim je dovoljevala, da so začeli razmišljati o rešitvah.

Gledališki režiser Michel Hausmann je po premisleku, kako med pandemijo novega koronavirusa najti varen in učinkovit način nastopanja, del Miami Beacha spremenil v oder. Predstavo 7 Deadly Sins (7 smrtnih grehov) je postavil v prazne izložbe. Hausmannovo gledališče tako leto 2020 odraža v tematiki pa tudi v sami izvedbi predstave.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Hausmann, so svetovna gledališča letos doživela številne prekinitve. “Izvajanje predstav na običajen način je smrtna obsodba,” je dejal 39-letni umetniški direktor in soustanovitelj neprofitnega gledališča Miami New Drama.

Predstavo sestavlja sedem 10-minutnih dejanj, vsako pa je namenjeno enemu smrtnemu grehu: napuhu, pohlepu, pohoti, jezi, požrešnosti, zavisti in lenobi. Predstava med drugim pripoveduje o kipu politika in lastnika sužnjev, ki oživi, o paru, ki se okuži z virusom in o nekdanjem predsedniku, ki išče način, da ponovno pride do moči.

Občinstvo v skupinah po 12 sedi na ulici in skozi izložbena okna s pomočjo slušalk spremlja predstavo. Posamična dejanja za enega do dva igralca je prispevalo več avtorjev: igralka in dramatičarka Dael Orlandersmith, za tonyja nominirani Moises Kaufman, ki je soustanovitelj gledališča Miami New Drama, Carmen Pelaez, Rogelio Martinez, prejemnik Pulitzerjeve nagrade Nilo Cruz, Hilary Bettis in Aurin Squire.

Igralka Carmen Pelaez, ki je napisala dejanje o napuhu, je za AFP povedala, da se občinstvo na vrnitev žive umetnosti odziva zelo čustveno, saj je to tisto, “kar nas povezuje z našo človečnostjo”. Pandemija je opomnila vse, “kako krhki smo in kako zelo potrebujemo drug drugega”. Po njenemu nastopu se je denimo izložbenemu oknu približal mlad moški iz občinstva in na steklo prislonil list papirja, na katerem je pisalo “hvala”.

Predstava je premiero v izložbenih oknih doživela 27. novembra, igralcem pa težave povzročajo osvetlitev, zvok, koronavirusni ukrepi in zunanji zvoki iz ulice. Igralci vadijo prek Zooma, se tedensko testirajo na okužbo s koronavirusom in na odre vstopajo brez stika z drugimi.

Zaradi opisanega in drugih umetniških podvigov Lincoln Road ponovno polnijo obiskovalci, Hausmanna pa je za njegovo delo pohvalil tudi župan Miami Beacha Dan Gelber, ki je za AFP dejal, da predstava “podpira izredno pomembno okrevanje ekonomije”. “Še nikoli niso bili smrtni grehi tako dobrodošli,” se je še pošalil župan.

Source
sta.si
Back to top button