Svet

Pravosodno ministrstvo ZDA uvedlo preiskavo policije v Minneapolisu

Ameriško pravosodno ministrstvo je po obsodbi nekdanjega policista Dereka Chauvina za umor temnopoltega Georgea Floyda danes uvedlo civilno preiskavo policije v Minneapolisu.

“Danes sporočam, da je pravosodno ministrstvo sprožilo civilno preiskavo, da bi ugotovili, ali policijska uprava v Minneapolisu sodeluje v vzorcu ali praksi neustavnega ali nezakonitega policijskega delovanja,” je sporočil pravosodni minister ZDA Merrick Garland.

Povedal je, da bo civilna preiskava, ki bo potekala ločeno od kazenske preiskave Floydove smrti, preiskala, ali policija sistematično uporablja prekomerno silo, tudi med zakonitimi protesti.

Preiskala bo tudi, ali se pri delovanju policije pojavlja vzorec diskriminacije in nezakonitega obravnavanja oseb z vedenjskimi in zdravstvenimi težavami, je dodal.

Če bodo našli dokaze o vzorcu nezakonitih praks, bi preiskava lahko vodila v civilno tožbo, ki bi mesto prisilila v temeljito reformo svoje policijske uprave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Porota v Minneapolisu je v sredo nekdanjega policista Dereka Chauvina spoznala za krivega umora temnopoltega Georgea Floyda v vseh treh točkah obtožnice.

46-letni Floyd je umrl 25. maja lani med aretacijo. Z video posnetkov je razvidno, kako so policisti neoboroženega moškega pritisnili ob tla, pri čemer je Chauvin s kolenom dlje časa pritiskal na njegov vrat, medtem ko ga je ta prosil, naj mu pusti dihati. Floydova smrt je po vsej državi sprožila množične proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju.

Source
STA
Back to top button