Pravoslavni verniki po svetu danes praznujejo božič

Na milijone pravoslavnih kristjanov po svetu danes praznuje božič. Patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril je pri bogoslužju v katedrali Kristusa Odrešenika v Moskvi ob omembi nemirov v sosednjem Kazahstanu dejal, da ne smemo biti ravnodušni. Molil je za vrnitev miru v nekdanjo sovjetsko republiko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

 

Ruski predsednik Vladimir Putin se je udeležil bogoslužja v Novem Ogarjovu pri Moskvi. Po navedbah Kremlja je pohvalil vlogo cerkva v družbi, saj ohranjajo rusko zgodovinsko in kulturno dediščino ter krepijo pomen družine.

Številni pravoslavni kristjani praznujejo božič 7. januarja, saj se večina pravoslavnih cerkva ravna po julijanskem koledarju. Kristusovo rojstvo tako praznujejo 13 dni pozneje kot katoliška cerkev in protestanti, ki se ravnajo po gregorijanskem koledarju. Pravoslavni cerkvi pripada približno 300 milijonov vernikov po vsem svetu.

Poslanec stranke ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Nikolaj Tiščenko pa je očitno zamešal praznike. Pravoslavnim vernikom je namreč na Facebooku namesto za božič čestital za veliko noč. Zamešal je Jezusovo rojstvo in vstajenje, a je to hitro popravil, poroča dpa.

Nekatere pravoslavne cerkve , med njimi romunska, bolgarska in grška, pa so božič že praznovale 25. decembra. Veliko noč pravoslavne cerkve praznujejo po prvi spomladanski polni luni, pri čemer prav tako upoštevajo julijanski koledar.

Source
STA
Back to top button