Powell vztraja pri odločnem ukrepanju zoper visoko inflacijo

Da bi se izognili ponovitvam visoke inflacije, ki jo je gospodarstvo utrpelo v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, mora ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) nadaljevati odločno ukrepanje, je danes medijem dejal predsednik Feda Jerome Powell, ki zato vztraja pri nadaljevanju politike dvigovanja obrestnih mer.

 

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Powell, morajo s ciljem, da bi se izognili skrajnim ukrepom in zelo visokim stroškom države iz tistega časa, ko je bil na čelu Feda Paul Volcker, pri tej politiki vztrajati, vse dokler “delo ne bo opravljeno”.

Zaradi naraščajočih cen v zadnjih mesecih, ki so letno inflacijo dvignile na najvišje ravni v zadnjih štirih desetletjih, je Fed pod vodstvom Powlla letos že štirikrat zvišal ključno obrestno mero, konec tega meseca pa je pričakovati že tretje občutno zvišanje za 0,75 odstotne točke.

Čeprav Powell priznava, da bi lahko agresivno zviševanje obrestnih mer povzročilo nevšečnosti, pa je vseeno prepričan, da bo trenutno ukrepanje preprečilo hujše daljnosežne posledice.

Letna inflacija v ZDA se je v začetku leta 1980 povzpela na visokih 14,8 odstotka, na enomestno številko pa je upadla šele proti koncu naslednjega leta.

“Ura tiktaka,” je pomenljivo dejal Powell, ki je prepričan, da zgodovina svari pred pastmi prezgodnjega blaženja denarne politike, s čimer je znova razblinil upanje, da bi lahko Fed prihodnje leto ob upočasnitvi gospodarske rasti začel zniževati obrestne mere.

Zaradi rekordnih vrednosti inflacije se je za vnovičen dvig glavnih obrestnih mer v območju z evrom danes odločil tudi Svet Evropske centralne banke (ECB). Po julijskem dvigu za 0,5 odstotne točke jih je tokrat zvišal za rekordnih 0,75 odstotne točke. Dodatne dvige pa napovedujejo tudi za naprej. “Obrestne mere bomo še dvigovali,” je potrdila predsednica ECB Cristine Lagard.

Po njenih besedah so obrestne mere še daleč od ravni, potrebne za znižanje letne inflacije na vzdržno raven oziroma proti cilju ECB, zato bo morala biti dinamika prihodnjih dvigov po njenih ocenah takšna, da bo napredovanje proti inflacijskemu cilju hitrejše.

Letna inflacija v območju evra je sicer avgusta dosegla rekordnih 9,1 odstotka.

Source
STA
Back to top button