Poslanci dume za umik Rusije iz sporazuma o prepovedi jedrskih poskusov

Poslanci ruske dume so danes glasovali za umik Rusije iz Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBT), s čimer je Moskva korak bliže opustitvi prelomnega sporazuma, ki prepoveduje testiranje jedrskega orožja. Predsednik dume Vjačeslav Volodin je ocenil, da bo poteza koristila ruski varnosti.

Rezultati današnjega glasovanja so pokazali, da so poslanci spodnjega doma ruskega parlamenta soglasno potrdili predlog zakona v prvi obravnavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah predsednika dume Volodina Rusija preklicuje ratifikacijo CTBT zaradi neodgovornega odnosa ZDA do svetovne varnosti. Pri tem je ocenil, da bo umik iz tega sporazuma, ki ga je Moskva ratificirala leta 2000, koristil ruski varnosti.

“Čakali smo 23 let, da ZDA ratificirajo sporazum CTBT. Vendar Washington tega ni izpolnil, ker ima dvojna merila in se do globalnih varnostnih vprašanj obnaša neodgovorno. Zaradi interesov naše nacionalne varnosti umikamo ratifikacijo CTBT,” je Volodin dejal na Telegramu.

Do današnjega glasovanja je prišlo po tistem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin v začetku meseca predlagal, naj Rusija prekliče ratifikacijo sporazuma iz leta 1996, ker ga ZDA niso ratificirale. Ob tem je dejal, da ni pripravljen ne potrditi ne izključiti nadaljnjih ruskih jedrskih poskusov.

Putin lahko predlog zakona podpiše, potem ko je bil ta potrjen v dumi v tretjem branju in ga odobri še zgornji dom parlamenta.

Cilj pogodbe CTBT je bila celovita prepoved vseh jedrskih poskusov in eksplozij, potem ko so Sovjetska zveza, ZDA in druge jedrske sile med hladno vojno izvedle več kot 2000 poskusov. Tako Rusija kot ZDA sta pogodbo podpisali leta 1996, vendar Washington sporazuma ni nikoli uradno ratificiral.

Od začetka ruske agresije proti Ukrajini so se okrepile napetosti zaradi morebitne uporabe jedrskega orožja v konfliktu. Putin se je od začetka invazije februarja lani večkrat skliceval na rusko jedrsko doktrino, ki dovoljuje uporabo jedrskega orožja, če se država sooči z “grožnjo svojemu obstoju”.

Poleti je tudi potrdil, da je Rusija poslala taktično jedrsko orožje svoji zaveznici Belorusiji, ki meji na Ukrajino.

Back to top button