Posebna odposlanka ZN za Mjanmar v Varnostnem svetu zahtevala konec zatiranja

Posebna odposlanka ZN za Mjanmar Christine Schraner Burgener je na zasedanju Varnostnega sveta ZN zahtevala, da vojaški vrh, ki je 1. februarja z udarom prevzel oblast, takoj ustavi nasilje in zatiranje protestnikov. Ni pa zahtevala sankcij in v Združenih narodih ne pričakujejo nobenega ukrepa Varnostnega sveta.

Posebno zasedanje o Mjanmaru, ki po nastopu Schraner Burgenerjeve poteka za zaprtimi vrati, je sklicala Velika Britanija, prizadevanja za izjavo ali resolucijo pa se bodo nadaljevala. Vojaški vrh Mjanmara ima pomembni zaveznici Kitajsko in Rusijo, ki imata v Varnostnem svetu ZN pravico do veta.

Posebna odposlanka je sicer prosila Varnostni svet, naj usliši obupane prošnje prebivalcev Mjanmara za konec zatiranja in obnovo demokracije. “Vaša enotnost glede Mjanmara je sedaj potrebna bolj kot kadarkoli prej. Zatiranje se mora prenehati,” je 15 državam članicam najpomembnejšega organa ZN povedala Schraner Burgenerjeva, ki iz države dobiva po 2000 prošenj na dan s pozivi za ukrepanje mednarodne skupnosti.

“Upi, ki jih polagajo v ZN in njene članice, usihajo. Poslušam neposredne obupane prošnje od mater, študentov in starejših. Naj ponovno poudarim: mednarodna skupnost ne bi smela dati legitimnosti ali priznanja temu režimu, ki je bil vsiljen na silo,” je dejala odposlanka.

V Mjanmaru potekajo protesti, odkar je vojska 1. februarja z udarom prevzela oblast. Protestniki zahtevajo odhod hunte z oblasti in izpustitev zaprte voditeljice Aung San Suu Kyi ter drugih predstavnikov civilnih oblasti. Varnostne sile skušajo proteste zatreti s silo, v več mestih so tako na protestnike v zadnjih dneh streljale in pri tem uporabile tako gumijaste kot prave naboje. Doslej je bilo ubitih že več kot 50 ljudi.

Source
sta.si
Back to top button