Poraba čokolade v Švici se je med pandemijo stopila

Švicarski proizvajalci čokolade so upali, da bodo potrošniki v času pandemije covida-19 uteho iskali tudi v čokoladi, a so najnovejše številke o poslovanju razkrile, da se je poraba v Švici lani stopila in dosegla 40-letno dno. Velik padec gre pripisati predvsem zaustavitvi turizma.

Švicarsko združenje proizvajalcev čokolade Chocosuisse je ta teden podčrtalo negativen vpliv pandemije covida-19 na sektor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lindt & Sprüngli, eden od najbolj znanih švicarskih proizvajalcev čokolade, je v minulih dneh predstavil lanske poslovne rezultate, ki so razkrili skoraj 11-odstotni padec v prihodkih. Ti so se ustavili pri štirih milijardah frankov (3,6 milijarde evrov).

V Chocosuisseju so ob tem izpostavili, da se je proizvodnja čokolade v primerjavi z letom 2019 znižala za 10 odstotkov na 180.000 ton. Izvoz, ki prispeva skoraj 70 odstotkov prihodkov švicarskih proizvajalcev, je padel za 11,5 odstotka na 126.000 ton.

Še bolj je za združenje presenetljiv podatek, da se je poraba zmanjšala tudi med Švicarji, ki sicer po čokoladi posegajo bolj kot kjerkoli drugod po svetu. Lani se je poraba spustila pod simbolično mejo 10 kilogramov na prebivalca in je dosegla 9,9 kilograma, kar je najnižja raven po letu 1982.

Vodja združenja Chocosuisse Urs Furrer je izpostavil, da je k slabši porabi prispeval velik padec v turizmu, saj so turisti tisti, ki dodatno obtežijo tehtnico.

Source
STA
Back to top button