Policist peta žrtev vdora v ameriški kongres

Po sredinem nasilnem vdoru privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v ameriški kongres je v četrtek poškodbam podlegel policist. S tem se je število žrtev nasilja povzpelo na pet, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policist je bil ranjen v spopadu s protestniki, kasneje pa je doživel kolaps. Prepeljali so ga v bolnišnico, kjer je v četrtek zvečer umrl, je sporočila kongresna policija.

V nasilju je v sredo umrla ženska, ki jo je ustrelila policija, še ena ženska in dva moška pa sta umrla zaradi zdravstvenih razlogov.

Po vdoru v kongres je vodja kongresne policije Steven Sund napovedal svoj odstop. Položaj bo zapustil 16. januarja, so poročali ameriški mediji. Napovedal je tudi preiskavo incidenta in pregled varnostne strategije.

Kongresni policiji, ki varuje poslopje, so očitali, da ni bila pripravljena na nasilne množice po zborovanju Trumpovih privržencev v sredo. Odstop vodje kongresne policije je med drugim zahtevala vodja predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Policija v Washingtonu je v četrtek sporočila, da je bilo v nasilju ranjenih 56 policistov, aretirali pa so 68 ljudi.

Nasilni Trumpovi privrženci so vdrli v ameriški kongres po nagovoru Trumpa pred Belo hišo, ki jih je posredno pozval k temu. Zaradi nasilnega vdora so morali začasno prekiniti postopek potrjevanja zmage novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna. Po nekaj urah so se spet vrnili v dvorano in končali postopek.

Source
STA
Back to top button