AktualnoSvet

Podporniki Navalnega pozivajo k novim množičnim protestom

Podporniki ruskega opozicijskega voditelja in kritika Kremlja Alekseja Navalnega, ki v kazenski koloniji vzhodno od Moskve prestaja dve leti in pol zaporne kazni, so za to sredo pozvali k novim množičnim protestom. Kot so sporočili, želijo rešiti življenje hudo bolnemu Navalnemu, ki ni deležen ustrezne zdravniške oskrbe.

“Ni več časa – zdaj je čas, da ukrepamo. Ne gre več samo za svobodo Navalega, temveč za njegovo življenje. Trenutno ga ubijajo v kazenski koloniji. In ne moremo več čakati,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil eden najožjih sodelavcev vodje ruske opozicije Leonid Volkov.

Zdravje Navalnega naj bi se dramatično poslabšalo, zdravniki pa so v soboto opozorili, da mu grozi odpoved ledvic in srčna kap. Več kot 70 znanih osebnosti iz vsega sveta je v soboto v odprtem pismu od ruskega predsednika Vladimirja Putina zahtevalo, da Navalnemu zagotovijo zdravstveno oskrbo.

Navalni v zaporu zaradi pomanjkanja zdravstvene oskrbe že dva tedna gladovno stavka.

Opozicijski voditelj v kazenski koloniji Pokrov okoli 100 kilometrov vzhodno od Moskve služi zaporno kazen dveh let in pol, ki ga je doletela v povezavi s starimi obtožbami goljufije. Kolonija je znana po strogi disciplini.

Source
STA
Back to top button