AktualnoSvet

Podjetje Dominion zaradi obrekovanja toži tudi televizijo Fox News

Podjetje Dominion, ki proizvaja stroje za štetje glasovnic, je v petek na zveznem sodišču v Delawaru vložilo tožbo zaradi obrekovanja v povezavi z lanskoletnimi volitvami v ZDA tudi proti televiziji Fox News, ki kljub svarilu nadaljuje z zavajanji. Dominion zahteva 1,6 milijarde dolarjev.

Podjetje je doslej že tožilo tudi nekdanjo odvetnico bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa Sidney Powell in odvetnika Rudyja Giulianija, ki sta prav tako brez dokazov širila navedbe o tem, da so bili volilni stroji Dominiona prirejeni v korist demokrata Josepha Bidna proti Donaldu Trumpu.

Dominion je televizijo Fox večkrat opozoril, naj preneha, sicer bo sledila tožba in uvodoma so določeni voditelji objavili dejstva o volitvah, vendar le za kratek čas.

“Fox News je prodajal lažne zgodbe o volilnih prevarah zaradi svojega poslovnega interesa, pri čemer je močno škodoval podjetju. Resnica je pomembna in laži morajo imeti posledica. Če to ni obrekovanje, potem ni nič,” je v tožbi navedel Dominion.

Fox News je že vložil zahtevo za zavrnitev tožbe in sporočil, da je televizija ponosna na svoje pokrivanje volitev 2020, ki da predstavlja najvišje standarde tradicije ameriškega novinarstva. Pred tožbo se bodo odločno branili, je sporočila televizija Fox News.

Na lanskoletnih volitvah ni bilo nobenih velikih prevar, ki bi vplivale na spremembo izida, kar je nenazadnje priznal tudi Trumpov nekdanji pravosodni minister Bill Barr, pa tudi številni republikanski uradniki po zveznih državah, ki so bili zadolženi za volitve.

Trump, Giuliani, Powellova in konservativni mediji so vseeno širili tovrstne navedbe, kar je potem privedlo do napada na kongres, pri čemer je umrlo pet ljudi. Najbolj zgovorna je pri tem obramba Powellove pred tožbo Dominiona. V zahtevi za zavrnitev tožbe Powellova v bistvu trdi, da ji nobena oseba pri zdravi pameti pač ne bi smela verjeti, ker je šlo za pretiravanje, zaradi česar je ne bi smeli tožiti.

Podobno tožbo proti televiziji Fox News je vložilo tudi podjetje Smartmatic USA, ki je imelo svoje stroje le v okrožju Los Angeles. Stroji Dominiona so bili po 28 zveznih državah.

Dominion grozi tudi s tožbo proti določenim voditeljem televizije Fox News.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button