Podjetje Dominion Trumpovega odvetnika Giulianija toži za 1,3 milijarde dolarjev

Podjetje Dominion Voting Systems je vložilo tožbo zaradi obrekovanja proti odvetniku bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa Rudyju Giulianiju, in sicer zaradi trditev o prevarah na predsedniških volitvah novembra lani. Podjetje Giulianija toži za 1,3 milijarde dolarjev odškodnine.

 

Podjetje ga bremeni vodenja kampanje proti podjetju z dokazano lažnimi trditvami. V 107 strani dolgi tožbi navaja Giulianijeve izjave v kongresih zveznih držav, pred kamerami, na Twitterju in drugje, razen na sodiščih, kjer si ni upal lagati zaradi grožnje s pravnimi posledicami.

Podjetje Dominion se zaveda, da 1,3 milijarde dolarjev od Giulianija ne bo dobilo, gre pa predvsem za zavračanje izmišljenih obtožb o prirejenih volilnih strojih in drugih izmišljotinah o volilnih prevarah, ki bi naj prispevale k zmagi Bidna. Volilne stroje Dominiona so na primer uporabljali že leta 2016, lani so jih uporabljali tudi v državah, kjer je zmagal Trump, ki skupaj s podporniki vidi težave in prevare le tam, kjer je zmagal demokrat.

Dominion je podobno tožbo že vložil proti nekdanji Trumpovi odvetnici Sidney Powell, ki je me drugim trdila, da je volilne stroje v prid demokratu Josephu Bidenu priredil vodja Venezuele Hugo Chavez, pri čemer ji očitno ni nihče pojasnil, da je nekdanji predsednik te države že več let mrtev.

“Dominion ni ustanovila Venezuela ampak leta 2002 John Poulos v svoji kleti v Torontu, da pomaga slepim pri izpolnjevanju glasovnic,” navaja tožba in dodaja, da ima ameriška podružnica podjetja sedež v Denverju.

Giulianija zaradi zavajanj po volitvah mečejo iz newyorške odvetniške zbornice, senat države New York pa je od sodnega sistema države že zahteval, naj Giulianiju odvzamejo pravniško licenco.

Giulianijeva zavajanja, za katera je hotel Trumpu zaračunati 20.000 dolarjev na dan, so namreč prispevala k napadu na kongres 6. januarja. Giuliani je še istega dne Trumpove podpornike na zborovanju v Washingtonu pozval k “odločitvi z bojem”.

“Zelo opazno je, da Giuliani in drugi Trumpovi odvetniki niso navajali obtožb na račun Dominiona v svojih tožbah,” piše v tožbi z razlago, da so se očitno bali pravnih posledic zavajanj.

“Potem, ko jih je Giuliani z zavezniki zavedel, da niso kriminalci ampak domoljubi, ki branijo republiko, so se napadalci na kongres s svojim dejanjem še hvalili v družbenih medijih,” še navaja tožba.

Dominion je Giulianija konec decembra pisno opozoril pred tožbo. Giuliani je nato le nekaj dni kasneje ponavljal, da so volilni stroji Dominiona nevarni za demokracijo in jih je potrebno temeljito preiskati. Še vedno ponavlja, da ima velik kup škatel z dokazi o svojih trditvah, ki pa jih doslej še ni predstavil.

Dominion namerava tožiti še druge znane osebnosti in konservativne medije, kot so Fox News, Newsmax in One America News Network. Mediji so po grožnji s tožbo začeli čistiti svoja prejšnja poročila in nekateri voditelji so celo javno priznali zavajanja.

Source
STA
Back to top button