AktualnoSvetGospodarstvo

Po rešitvi ladje v Sueškem prekopu še več kot tri dni za odpravo zastoja

V Sueškem prekopu so zjutraj naredili velik napredek pri splavitvi kontejnerske ladje, ki je v torek nasedla in od takrat blokira plovbo skozi kanal. Upravitelj Sueškega prekopa (SCA) pričakuje, da bodo ladjo danes uspeli umakniti iz kanala, za odpravo zastoja več sto ladij, ki čakajo na prečkanje, pa da bodo potrebni okoli trije dnevi in pol.

Ladjo Ever Given so doslej uspeli obrniti 80 odstotkov v pravo smer, ne pluje pa še v celoti. SCA pričakuje, da bodo danes tekom dneva uspeli ladjo umakniti iz kanala. Kanal bo potem obratoval 24 ur na dan, za odpravo zastoja čakajočih ladij pa bodo potrebni okoli trije dnevi in pol, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP za egiptovsko televizijo dejal vodja SCA Osama Rabie.

Po podatkih medija, ki spremlja pomorski promet, Lloyd’s List za prehod na obeh straneh kanala čaka 425 ladij.

Prekop, zgrajen leta 1869 in kasneje razširjen, je pomembna pomorska pot med Azijo in Evropo, ki ladjam prihrani pot okrog Afrike. Po navedbah AFP gre prek kanala več kot 10 odstotkov svetovne pomorske trgovine, velik del tega je prevoz nafte in žita. Lani je po podatkih SCA kanal prečkalo 18.829 ladij z 1,17 milijarde ton blaga, leto prej 18.880 ladij z 1,21 milijarde ton blaga.

Blokada samo SCA povzroča od 12 do 14 milijonov dolarjev izpada prihodka dnevno, je povedal Rabie. Po ocenah Lloyd’s List je blokada ustavila prevoz 9,6 milijarde dolarjev vrednega tovora dnevno.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button