Svet

Po predsedniških volitvah v Peruju še pretesen rezultat za odločitev

Po nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev v Peruju še vedno ni znan zmagovalec. Po preštetju okoli 90 odstotkov glasovnic je sicer v vodstvu desničarska populistka Keiko Fujimori, a le za las. Doslej je prejela 50,27 odstotka glasov, njen tekmec, levi sindikalist Pedro Castillo pa 49,7 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Ključni bodo glasovi s podeželja, ki jih še niso prešteli. Tam pa naj bi bil v prednosti Castillo. A treba bo očitno počakati, da bodo preštete vse glasovnice, opozarjajo predstavniki volilnih oblasti.

Tudi vzporedne volitve, ki jih je izvedel inštitut Ipsos, so kazale precej izenačen izid, podobnega sedanjemu stanju, ko Fujimorijeva vodi s 50,3 odstotka glasovi pred 49,7 odstotka za Castilla.

Oba sta zaenkrat še previdna v napovedi, kdo bo zmagal, in čakata na končne rezultate. Sta pa ob oddaji glasu napovedala, da bosta izide spoštovala.

46-letni Fujimorijevi, ki je zaznamovana z obtožbami na račun korupcije, je že tretjič zapored uspelo, da se je uvrstila v drugi krog volitev. Podpirajo jo predvsem volivci v perujski prestolnici Lima, medtem ko Castillo uživa podporo zlasti na podeželju v osrčju države.

Zmagovalec volitev se bo moral soočiti s posledicami pandemije covida-19. V državi so doslej potrdili 1,9 milijona okužb, umrlo je približno 180.000 covidnih bolnikov. Glede na statistične podatke ima Peru trenutno najvišjo smrtnost zaradi covida-19 na svetu. Poleg tega je med pandemijo dva milijona Perujcev izgubilo službo, trije milijoni pa so se dodatno znašli v revščini. Po uradnih podatkih kar tretjina od 33 milijonov prebivalcev živi v revščini.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button