Svet

Po podatkih ZN Severna Koreja pripravlja prvi jedrski poskus po letu 2017

Združeni narodi (ZN) so danes opozorili, da se Severna Koreja pripravlja na prvi jedrski poskus po letu 2017. V zadnjih mesecih so namreč s pomočjo satelitskih posnetkov opazili, da na podzemnem testnem objektu Punggye-ri na severu države potekajo gradbena dela, na kar je pred časom že opozorila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IEAE).

 

V zadnjih mesecih so ZN s pomočjo satelitskih posnetkov opazili, da na podzemnem testnem objektu Punggye-ri na severu Severne Koreje potekajo gradbena dela na mreži predorov, kot tudi obnova tamkajšnjih struktur, ki so bile porušene leta 2018 med pogajanji Pjongjanga z ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Dela na jedrskem testnem poligonu Punggye-ri utirajo pot dodatnim jedrskim poskusom za razvoj jedrskega orožja,” piše v zaupnem poročilu ZN, katerega dele je pridobila agencija dpa. Zmogljivost proizvodnje cepljivih snovi naj bi se glede na poročilo ZN povečala tudi na jedrskem objektu Yongbyon, kjer so v preteklosti proizvajali plutonij.

IEAE je junija že opozorila na dejavnosti na objektu Punggye-ri, kjer je Severna Koreja med letoma 2006 in 2017 izvedla šest jedrskih poskusov. V petih letih do danes ni izvedla nobenega, vendar pa je izvedla več raketnih izstrelitev, zato se opazovalci iz mednarodne skupnosti bojijo, da bi poskusne jedrske eksplozije Pjongjang lahko kmalu ponovil.

Source
STA
Back to top button