Po napadu na srednjo šolo v Nigeriji pogrešanih več kot 300 dijakov

Vojska in obveščevalci načrtujejo reševalno akcijo ugrabljenih

V petek ponoči je skupina oborožencev napadla srednjo šolo v zvezni državi Katsina na severozahodu Nigerije. Nekaj učencev je med napadom uspelo pobegniti, po podatkih policije pa jih pogrešajo več kot 300.

Večja skupina oboroženih moških je v noči s petka na soboto napadla srednjo šolo v mestu Kankara na severozahodu Nigerije. Vladno srednjo šolo za znanost obiskuje skupno okoli 600 dijakov. Pogrešajo jih 321, pri čemer pa ni jasno, koliko so jih ugrabili, koliko pa jih je uspelo pobegniti.

Napadalci so bili oboroženi s puškami AK-47, med njihovim napadom na šolo pa je posredovala policija. “V strelskem spopadu je več dijakov izkoristilo priložnost, da preplezajo ograjo šole in pobegnejo na prostost,” je sporočil tiskovni predstavnik, poroča Guardian.

Med ugrabljenimi je bil tudi 17-letni Yahaya, ki je za Reuters povedal, da je uspel pobegniti v soboto, ko so dijake prevažali na različne lokacije v gozdovih. “Na poti smo srečali nekoga z motorjem, ki nas je prepeljal do bližnje vasi, od tam pa smo dobili prevoz nazaj v Kankaro,” je povedal 17-letnik. Vodje oborožene skupine naj bi napadalcem naročili, naj ne ranijo otrok.

Ugrabitve oboroženih skupin, ki nato za ugrabljence zahtevajo odkupnino, so na severozahodu države pogoste. Pri tem naj sicer ne bi šlo za islamistične skupine, ki napade izvajajo na severovzhodu države. Prejšnji mesec so islamisti v zvezni državi Borno pobili več kot sto kmetovalcev.

Zvezna država Katsina je po napadu zaprla vse državne šole, ker “nagib napadalcev še ni znan”. V mesto Kankara so prispeli visoki predstavniki vojske in obveščevalcev, ki bodo vodili reševalno operacijo. “Ne bomo mirni, dokler tega ne bo konec,” je za Reuters povedal tiskovni predstavnik Katsine. Starši ugrabljenih otrok se medtem zbirajo v šoli v Kankari in molijo za ugrabljene otroke.

Via
Reuters
Source
RTV MMC
Back to top button