Po izbruhu vulkana opozorilo pred cunamijem za celotno zahodno obalo ZDA

Ameriški meteorološki urad je danes za celotno zahodno obalo ZDA izdal opozorilo pred cunamijem, potem ko je pri Tongi izbruhnil podvodni vulkan. Valovi cunamija so medtem že poplavili nižje ležeče predele Havajev. O manjšem cunamiju poročajo tudi iz Japonske.

 

 

Meteorološki urad ZDA je opozorilo pred cunamijem izdal za obalna območja od Kalifornije do Aljaske. Napovedujejo valove, visoke do 60 centimetrov, in poplavljanje obale. “Umaknite se z obal in pristanišč na teh območjih,” so zapisali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pacifiški center za opozarjanje pred cunamiji sicer poroča o tem pojavu na Havajih, vendar zaenkrat ni poročil o škodi. Beležijo zgolj manjše poplave na otokih.

Manjši cunami, visok do enega metra, je zadel tudi japonsko obalo ob Tihem oceanu od otoka Hokaido do otokov Kyushu in Okinawa. Japonska meteorološka agencija je posvarila, da bi lahko otoke na jugozahodu države dosegli valovi, visoki tudi tri metre. Japonske oblasti zaenkrat ne poročajo o poškodovanih ali večji gmotni škodi, na spletu poroča japonska tiskovna agencija Kyodo.

V bližini kraljevine Tonga je nedavno izbruhnil podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai, ki leži približno 2000 kilometrov severovzhodno od Nove Zelandije. Izbruh je trajal najmanj osem minut, oblaki plinov, dima in pepela so se vili več kilometrov visoko. Izbruh je bil tako močan, da so ga slišali celo na 800 kilometrov oddaljenem Fidžiju

Cunami se je najprej sprožil na Tongi. V prestolnici te otoške države Nuku’alofa je cunami v višino meril 1,2 metra, je sporočil avstralski meteorološki center. Lokalni prebivalci so poročali o tresenju tal in hiš, ki jih je voda zalila v nekaj minutah.

Kralja Tupouja VI. so iz kraljeve palače v prestolnici v policijskem konvoju odpeljali v vilo daleč stran od obale.

Pristojne oblasti so po večjem delu Tihega oceana, vključno z Ameriško Samoo, Samoo, Fidžijem, Vanuatujem, Novo Zelandijo in Avstralijo, danes izdale opozorila o cunamiju. Ljudi so pozvale, naj se izogibajo obalnih območij zaradi možnosti močnih in nenavadnih tokov ter nepredvidljivih valov.

Source
STA
Back to top button