Peking in WHO nadaljujeta pogovore o datumu obiska strokovnjakov na Kitajskem

Peking in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) nadaljujeta pogovore o “natančnem datumu in načinih obiska” mednarodne skupine strokovnjakov na Kitajskem, ki naj bi preiskala izvor novega koronavirusa, so danes sporočili v Pekingu. Kot so dodali, pa zastoju glede dolgo načrtovane misiji ne botruje le vprašanje izdaje vstopnih vizumov.

 

“Pandemija je še vedno zelo resna, Kitajska pa dela vse, da jo prepreči in nadzoruje,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying. “Ne gre samo za vprašanje vizumov,” je zagotovila.

Nekaj več kot leto dni po tistem, ko so v kitajskem Wuhanu prvi na svetu potrdili okužbe z novim koronavirusom, naj bi deset uglednih znanstvenikov, ki jih je WHO izbrala v dolgem izbirnem postopku, odpotovalo na Kitajsko, da bi poskušali izslediti izvor virusa. Vendar pa jim Peking še vedno ni odobril vstopa v državo; skupina tako še vedno ni uspela pridobiti vseh potrebnih vizumov.

“Vprašanje izsleditve izvora virusa je neverjetno zapleteno. Da bi zagotovili nemoteno delo mednarodne skupine strokovnjakov na Kitajskem, moramo izvesti potrebne postopke in sprejeti ustrezne dogovore,” je dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva.

Zagotovila je, da si država “po svojih najboljših močeh prizadeva ustvariti dobre pogoje za mednarodno strokovno skupino, da pride na Kitajsko”.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je v torek izrazil razočaranje nad dejstvom, da Peking še ni dokončno odobril prihoda skupine. Dodal je, da je v stiku z visokimi kitajskimi uradniki, da bi bilo jasno, “da je misija prioriteta za WHO in mednarodno skupino”. “Zagotovili so mi, da pospešujejo notranje postopke, da bi lahko čim prej prišli,” je dejal Tedros.

Novi koronavirus so prvič zabeležili v kitajskem mestu Wuhan konec leta 2019, vendar pa njegov izvor še vedno ni povsem pojasnjen. Od tedaj je zahteval že več kot 1,8 milijona življenj po vsem svetu.

Source
STA
Back to top button