AktualnoSvet

Peking in Pariz kritična do zavezništva ZDA, Velike Britanije in Avstralije

Francija je bila danes kritična do novega zavezništva v Indopacifiški regiji, ki so ga oblikovale ZDA, Velika Britanija in Avstralija. Kritično pa so se odzvali tudi na kitajskem veleposlaništvu v Washingtonu.

“To je nož v hrbet. Z Avstralijo smo vzpostavili odnos zaupanja, a je bilo zaupanje izdano,” je za francoski radio France Info povedal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Poudaril je, da zavezniki tega ne delajo drug drugemu.

“Ta nenadna in nepredvidljiva odločitev spominja na tisto, kar bi naredil Donald Trump,” je o zavezništvu Aukus še dejal Le Drian po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Do zavezništva ZDA, Velike Britanije in Avstralije so bili kritični tudi na kitajskem veleposlaništvu v Washingtonu. Države so obtožili “miselnosti hladne vojne in ideoloških predsodkov”, na spletu navaja britanski BBC.

Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so v sredo napovedali sklenitev novega zavezništva v Indopacifiški regiji. Države bodo delile informacije na področju umetne inteligence, računalniških zmogljivosti ter podvodnih obrambnih zmogljivosti. Sem sodi pomoč Avstraliji, da pride do podmornic na jedrski pogon. Avstralski premier Scott Morrison je zagotovil, da si Avstralija ne prizadeva priti do jedrskega orožja. ZDA zatrjujejo, da ne gre za potezo usmerjeno proti Kitajski.

Nova Zelandija je napovedala, da avstralskim podmornicam na jedrski pogon ne bo dovolila plutja po svojih vodah, kar je v skladu z obstoječo politiko. Novozelandska premierka Jacinda Ardern je povedala, da jih niso povabili k sodelovanju v zavezništvu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button