Papeža na svojem domu sprejel veliki ajatola Ali al Sistani

Prvo potovanje papeža od razglasitve epidemije

Papeža Frančiška je na svojem domu sprejel najpomembnejši šiitski verski voditelj v Iraku ajatola Ali al Sistani. Srečanju je namenjena velika pozornost mednarodne javnosti, saj je to zgodovinsko in prvo snidenje verskih voditeljev.

Iraški verski vodja veliki ajatola Ali al Sistani je sprejel papeža Frančiška na svojem domu na jugu države v Nadžafu, kjer je tudi duhovno središče šiitskega sveta.

Papež je na večdnevnem zgodovinskem obisku v Iraku, ki ga je začel v petek, ko je tudi pozval h končanju nasilja, ekstremizma, ločevanju ter nestrpnosti v državi.

Do ponedeljka bo obiskal različne predele Iraka, v nedeljo pa tudi skupnost kristjanov v Mosulu in Karakošu na severu države.

Prvi obisk poglavarja Rimskokatoliške cerkve v Iraku do zdaj

Obisk papeža Frančiška v Iraku je prvi obisk kakšnega papeža v Iraku in hkrati prvi obisk v tujini od začetka pandemije covida-19 za sedanjega poglavarja Katoliške cerkve.

Kristjani v Iraku, ki je pretežno muslimanska država, so že dlje časa preganjani. Številčno se je njihova skupnost v zadnjih desetletjih zelo skrčila. Nekoč je v Iraku živelo okoli milijon kristjanov, danes jih je po ocenah od 250.000 do 400.000.

Papežev obisk v Iraku se odvija, medtem ko so se razmere v državi zaradi pandemije covida-19 ponovno poslabšale. Ta teden so imeli rekordno število novih okužb z virusom sars-cov-2.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button